Φλόγες και στήλη μαύρου καπνού υψώνονταν πριν από λίγο πάνω από το εργοστάσιο χημικών προϊόντων της εταιρείας Arkema, βορειοανατολικά του Χιούστον που έπληξε η καταιγίδα Χάρβεϊ, σύμφωνα με εικόνες που μαγνητοσκοπήθηκαν από αέρος και μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Αυτή είναι μια αντίδραση την οποία περιμέναμε. Εχουν ήδη ληφθεί μέτρα, η περιοχή έχει εκκενωθεί και κανείς δεν βρίσκεται επί τόπου», σχολίασε εργαζόμενη του εργαστασίου, η οποία μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μονάδα αυτή του γαλλικού ομίλου της χημικής βιομηχανίας παράγει οργανικό υπεροξείδιο, συνθετικό υλικό που είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και ο καπνός που εκλύεται όταν καίγεται μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα.

Εκρήξεις είχαν ήδη ακουστεί στο εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου στο Κρόσμπι, κοντά στο Χιούστον, την Παρασκευή.

Εχουν προεξοφλήσει την ανάφλεξή τους

Οι πλημμύρες διέκοψαν την τροφοδοσία με ηλεκτρισμό του συστήματος ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων στα οποία αποθηκεύεται το χημικό προϊόν. Οταν το υλικό αυτό ζεσταίνεται, αποσυντίθεται, αναφλέγεται και μπορεί να εκραγεί.

Συνολικά, στο εργοστάσιο βρίσκονται εννέα εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν περί τους 225 τόνους οργανικού υπεροξειδίου, το ένα από τα οποία κάηκε χθες.

Ο πρόεδρος της Arkema στις ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Ρόου, προεξόφλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή ότι είναι αναπόφευκτες νέες πυρκαγιές και ότι τα εμπορευματοκιβώτια μέσα στα οποία είναι αποθηκευμένο το οργανικό υπεροξείδιο θα «πάρουν φωτιά τις προσεχείς ημέρες».

Τα στελέχη της διεύθυνσης του εργοστασίου υπερασπίστηκαν την απόφαση που πήραν να αφήσουν το οργανικό υπεροξείδιο εκεί όπου βρισκόταν, αφού έκριναν ότι προσπάθεια να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο, πριν αυτό πλημμυρίσει εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που προκάλεσε η καταιγίδα Χάρβεϊ, θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.