Οι δρόμοι στο Τέξας βρίσκονται κάτω από το νερό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται εικόνες με μεγάλες κόκκινες μάζες να επιπλέουν: πρόκειται για τεράστιες συγκεντρώσεις μυρμηγκιών της φωτιάς που δημιουργούν αυτή τη δομή στην επιφάνεια.

Οι εντομολόγοι εξηγούν ότι πρόκειται για φυσιολογική συμπεριφορά από τη στιγμή που οι υπόγειες φωλιές τους έχουν γεμίσει νερά. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι που έκαναν συστηματικά στις πλημμυρισμένες εκτάσεις της Νότιας Αμερικής απ’ όπου προήλθαν.

«Ομως, προσοχή, μην τα αγγίξετε!», προειδοποιούν, εξαιτίας του «φλεγόμενου» τσιμπήματος που προκαλούν.

«Αναμφίβολα, δεν θα θέλατε να καλυφθείτε από αυτά τα ζωύφια», λέει ο Ματ Σάντλοου, της ομάδας Buglife, που έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και ασχολείται με την προστασία της ζωής των εντόμων.

«Μείνετε μακριά τους» προτρέπει.

Τα «εισαγόμενα» κόκκινα μυρμήγκια της φωτιάς (σολενόψις ινβικτα, η επιστημονική τους ονομασία) ταράσσονται και γίνονται επιθετικά όταν ενοχληθούν, ενώ τα πρώτα από αυτά που θα τσιμπήσουν το θύμα τους, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες (φερομόνες), δίνουν σήμα στα υπόλοιπα να πράξουν το ίδιο.

Ετσι, εάν βρεθείτε στη λάθος μεριά της αποικίας τους πολύ σύντομα σμήνος από αυτά θα έχει καλύψει το σώμα σας.

Κανένα δεν πνίγεται

Ατομα αλλεργικά στα έντομα αυτά μπορούν να υποστούν έντονους δερματικούς ερεθισμούς ή ακόμα και αναφυλακτικό σοκ από τα τσιμπήματά τους.

Η καλύτερη συμβουλή είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος: σκότωσε το πρώτο που θα ανεβεί επάνω σου και απομακρύνσου τρέχοντας.

Σε ό,τι αφορά τις σχεδίες που σχηματίζουν στις πλημμυρισμένες εκτάσεις, αυτές μπορεί να περιέχουν, η καθεμιά, 100.000 μυρμήγκια, τα οποία με τα κέρινης υφής, ανθεκτικά σώματά τους ενώνονται το ένα με το άλλο γύρω από τη βασίλισσά τους, καθώς ταξιδεύουν αναζητώντας νέο κατάλληλο μέρος για να δημιουργήσουν τις υπόγειες στοές με τα διαμερίσματά τους.

Και κάνει λάθος όποιος σκεφτεί ότι τα μυρμήγκια που βρίσκονται στον πάτο της σχεδίας, δηλαδή μέσα στο νερό, θα θυσιαστούν για το σπουδαιότερο καλό της επιβίωσης των περισσοτέρων, διότι και αυτά παραμένουν ζωντανά.

Σύστημα με φυσαλίδες τους δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν οξυγόνο μέσω των αεραγωγών που υπάρχει στο σώμα τους – κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αναπνέουν όλα τα έντομα.

«Ολα τα έντομα επιπλέουν» λέει στο BBC ο Τζιμ Χάρντι, από τη Βασιλική Εντομολογική Εταιρεία.

«Ακόμα και το τελευταίο στον πάτο της σχεδίας είναι μια χαρά», προσθέτει.

Τα μυρμήγκια σχηματίζουν είδος υλικού το οποίο δεν σπάει στην επιφάνεια του νερού ακόμα και όταν συμπιεστεί – αποτελεί μάλιστα αντικείμενο μελέτης για τις μηχανικές του ιδιότητες (δείτε το βίντεο που ακολουθεί).

«Εχουν προβλέψει τα πάντα, ακόμη και τους τυφώνες», λέει ο καθηγητής Χάρντι και προσθέτει: «Είναι σκληραγωγημένα άτομα»

Τρώνε τις νύμφες τους

Τα μυρμήγκια θα μπορούσαν να επιβιώσουν για εβδομάδες δίχως πηγές τροφής, τρώγοντας τα νεογνά τους (σε μορφή νύμφης).

Οταν βρεθούν σε στεγνό έδαφος θα χτίσουν τη νέα τους κατοικία και θα επιστρέψουν στις φυσιολογικές διατροφικές τους συνήθειες, οι οποίες είναι πολυποίκιλες και εκτείνονται από τα αυγά και άλλα έντομα μέχρι το κρέας θηλαστικών, τους σπόρους, τα σκουλήκια και τα πεταμένα γλυκά.

Τα μυρμήγκια της φωτιάς προέρχονται από τη Νότια Αμερική και κατά λάθος εισήχθησαν στις αρχές του 20ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζουν επίσης στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.

Εκδιώκουν τα άλλα είδη μυρμηγκιών, πληγώνουν άλλα ζώα, ανάμεσά τους και τα εκτρεφόμενα από τον άνθρωπο, και προκαλούν με τους λαβυρίνθους και τους λοφίσκους ζημιές σε κτίρια και πεζοδρόμια.

Αλλο ένα απίστευτο μαρτύριο για τους κατοίκους του Χιούστον…