Ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Κώστας Μίσσας, τόνισε σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση για το Ελσίνκι, εν όψει του πρώτου αγώνα με την Ισλανδία για τον Α΄ όμιλο του Ευρωμπάσκετ, πως πρέπει η ομάδα του να αποκτήσει διάρκεια.

Συγκεκριμένα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός είπε: «Το πιο σημαντικό είναι η διάρκεια. Έχουμε κάποια πράγματα στα οποία είμαστε πολύ καλοί και πρέπει να κρατήσουμε και άλλα που πρέπει να διορθώσουμε. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο περιφερειακό σουτ, επειδή θα παίξει μεγάλο ρόλο. Από πλευράς άμυνας η διάρκεια θα είναι κι εκεί σημαντική.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, θεωρώ ότι είμαστε ομάδα, θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και η βάση για να έρθουν τα αποτελέσματα. Το κάθε παιχνίδι έχει τις ιδιαιτερότητές του. Είναι σημαντικό να συγκεντρώνεσαι για το επόμενο ματς και να ξεχνάς το προηγούμενο σε ένα πρωτάθλημα με συχνούς αγώνες. Θεωρώ ότι έχουμε μία πολύ καλή αίσθηση ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, γιατί αξίζει σε αυτή την ομάδα».

Όσον αφορά τις αγωνιστικές αδυναμίες που πρέπει να βελτιώσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ο Μίσσας είπε: «Από αυτά που έχουμε δει στο κομμάτι της άμυνας, έχουμε μεγάλη αποτελεσματικότητα στις αλλαγές με διάφορα σχήματα, στα οποία όμως δημιουργούνται μειονεκτήματα στην επίθεση. Πρέπει λοιπόν να παντρέψουμε διάφορα πράγματα ανάλογα με τον αντίπαλο.

Αυτή είναι η λογική μας. Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά την συγκέντρωση και την άμυνα είναι τα ριμπάουντ. Τα αμυντικά ριμπάουντ μπορεί να μας βοηθήσουν και όταν έχουμε πρόβλημα στη σετ επίθεση, στο transition, ώστε να χτυπήσουν την αντίπαλη ομάδα στην αντίδραση και όχι στην δράση».

Ο Κώστας Σλούκας τόνισε πως η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι πολύ σημαντική, αλλά η ομάδα θα είναι έτοιμη και χωρίς αυτόν. Συγκεκριμένα, ο διεθνής γκαρντ είπε: «Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια φεύγαμε με υψηλά όνειρα και προσδοκίες. Φέτος έχουμε κατεβάσει λίγο το κεφάλι, κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι τον όμιλο αρχικά και από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε λίγη τύχη, ώστε να πάνε όλα καλά. Είναι η Επίσημη Αγαπημένη μας, θα δώσουμε και την ψυχή μας για να κάνουμε κάτι καλό. Σίγουρα η απουσία του Γιάννη είναι μεγάλο πρόβλημα και άλλαξε τα σχέδια της ομάδας, του προπονητή και όλων μας. Η ομάδα θα είναι έτοιμη και χωρίς τον Γιάννη, θα κάνει καλή πορεία και θα καταφέρει κάτι καλό. Ο Γιάννης είναι μία πολύ σημαντική μονάδα, αλλά η Εθνική ομάδα είναι πάνω απ’ όλα». Όσον αφορά την δυσκολία της Εθνικής στο μακρινό σουτ, είπε: «Μπορεί να σουτάρουμε με το πόδι για να μπει και κανένα, δεν ξέρω».

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Παπαπέτρου υπογράμμισε το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, ενώ τόνισε πως πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στους νοκ άουτ αγώνες. «Το κλίμα είναι μια χαρά, η ομάδα έχει δέσει και είμαστε όλοι κοντά. Ο στόχος είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση, να πάμε βήμα-βήμα. Όλα είναι θέμα momentum και σε τι κατάσταση θα βρεθούμε στα νοκ άουτ παιχνίδια. Το θέμα βέβαια είναι να φτάσουμε στα νοκ άουτ. Το θέμα είναι να βγάλουμε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη» δήλωσε ο φόργουορντ του Ολυμπιακού.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης τόνισε πως η εθνική πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Συγκεκριμένα, ο 27χρονος γκαρντ είπε μεταξύ άλλων: «Οι προσδοκίες πρέπει να είναι υψηλές. Είναι ωραίο ο κόσμος να περιμένει επιτυχίες και να πιστεύει στην ομάδα, όποιος και αν παίζει σε αυτές. Αυτό μας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Πιστεύω πως, από το να είμαστε φαβορί και να επιστρέφουμε ως αποτυχημένοι, καλύτερα να πάμε εκεί ως αουτσάιντερ και να κάνουμε την έκπληξη. Σίγουρα είμαστε στεναχωρημένοι που λείπει ο Γιάννης, αλλά, παρ’ όλα αυτά, νομίζω πως η απώλειά του, πέρα από τα αρνητικά που θα έχει, μας έχει συσπειρώσει περισσότερο και μας έχει φέρει πολύ κοντά ως ομάδα. Με όλα αυτά που έγιναν στην προετοιμασία και τα ξέρει ο περισσότερος κόσμος, έχουμε έρθει πιο κοντά.

Σε όλες τις οικογένειες γίνονται τσακωμοί, το σημαντικότερο είναι πως είμαστε ενωμένοι και πως θέλουμε να κάνουμε περήφανους τους Έλληνες. Το κυριότερο απ’ όλα είναι η σταθερότητα. Είναι λογικό να μην έχουμε την χημεία που έχουν άλλες ομάδες που είναι μαζί χρόνια. Χρειάζεται η σταθερότητα, γιατί είδαμε και στα φιλικά πως χάσαμε μέσα σε δύο-τρία λεπτά διαφορές δέκα πόντων. Αυτό μπορεί να στοιχίσει στο Ευρωμπάσκετ, πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί και καλύτεροι. Έχουν αποδυναμωθεί αρκετές ομάδες, ωστόσο πιστεύω πως και αυτές έχουν συσπειρωθεί, όπως εμείς. Έμαθαν να παίζουν χωρίς τους σταρ τους. Όλα τα παιδιά έχουν την εμπειρία για το Ευρωμπάσκετ. Οι περισσότεροι παίζουν στην Euroleague, έχουμε παίξει Final Four και τελικούς, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».