Σε μία ιστορία εμφανίζεται φοβερός και τρομερός να πολεμά τη μεγάλη του αντίπαλο, τη Μέι-δουσα. Σε μια άλλη εγκαταλείπει το ησυχαστήριό του, το Περιβόλι της Μοναξιάς (κατά το Κάστρο της Μοναξιάς του Σούπερμαν) και αντιμετωπίζει μια διαξαλαξιακή εισβολή από drones της «Daily Mail» που καταστρέφουν τα πάντα με τις «χρηματοπιστωτικές ακτίνες» τους. Είτε λέγεται Κόρμπιν ο Βάρβαρος, είτε Κόρμπιν-μαν, κατά βάθος, δεν είναι άλλος από τον ηγέτη των βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Και στο συνέδριο του κόμματός του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται εκτός από όλα τα άλλα να κερδίσει μια θέση στον κόσμο της ένατης τέχνης.

Η ιδέα για μια ανθολογία κόμικς με περιπέτειες όπου θα πρωταγωνιστεί ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης ήταν του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου SelfMadeHero, ο οποίος φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής. Φαίνεται πως ήταν μια ιδέα καλή: από τα μέσα Ιουλίου που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής έργων και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ο οίκος δέχθηκε τσουνάμι ιστοριών και σκίτσων προς εξέταση. Τελικά, επιλέχτηκαν δουλειές απο γελοιογράφους όπως οι Στιβ Μπελ, Μάρτιν Ρόουσον και Στέφεν Κόλινς, αλλά και από κομίστες και κομίστριες όπως η Κάρι Φράνσμαν, ο Μάικ Ντόναλντσον, η Κέιτ Εβανς και ο Στίβεν Εϊπλμπαϊ.

Κάποια έργα αποδίδουν στον Κόρμπιν υπερφυσικές δυνάμεις, ενώ κάποια άλλα τον θέλουν να κραδαίνει βαζάκια σπιτικής μαρμελάδας –η παραγωγή της είναι κατά δήλωσή του αγαπημένο του χόμπι. Σε μια ιστορία με τίτλο «Φονικός Κόρμπιν 3», ο ήρωάς μας κατατροπώνει ένα ανδροειδές με τη μορφή της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι ενώ από το βάθος ακούγεται το περίφημο σύνθημα με το όνομά του (στον ρυθμό του «Seven Nation Army» των White Stripes) που προ μηνών δονούσε το Φεστιβάλ Glastonbury. Σε μιαν άλλη περιπέτεια ο Κόρμπιν και ο βοηθός του περιπολούν το Λονδίνο αναζητώντας Τόρις που προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Η συλλογή “The Corbyn Comic Book” είναι κάτι σαν χιουμοριστικό βιβλίο, για τη θερινή ραστώνη» έλεγε η υπεύθυνη των εκδόσεων SelfMadeHero Εμα Χέιλι. «Είναι όμως κι ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε αφενός να φέρουμε στο προσκήνιο τη βάση των σχεδιστών που τόσο σημαντικό ρόλο έχουν παίξει στην ιστορία του οίκου μας την τελευταία δεκαετία και αφετέρου να αποτίσουμε με την τέχνη μας φόρο τιμής σε έναν πολιτικό του οποίου η εντυπωσιακή άνοδος ήταν ένα από τα καθοριστικά γεγονότα του 2017».

Κατά τη γνώμη της Χέιλι, ο Κόρμπιν διαθέτει αρκετές από τις ιδιαιτερότητες που συναντά κανείς σε ήρωες ανάλαφρων ιστοριών. Ισως αυτός ήταν κι ένας λόγος που οι αιτήσεις για συμμετοχή στο «The Corbyn Comic Book» ξεπέρασαν τις εκατό. «Ο ίδιος ο Κόρμπιν αιχμαλώτισε τη φαντασία των πολιτών και κάτι παρόμοιο φαίνεται πως συνέβη και με τη συλλογή μας», δήλωνε στην «Guardian». «Είναι ένα πρότζεκτ που δεν μοιάζει με άλλα δικά μας, ήταν όμως η κατάλληλη στιγμή για να γίνει».

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Αν και η έκδοση θα κάνει το ντεμπούτο της στο επικείμενο συνέδριο των Εργατικών στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον των βιβλιοπωλών είναι ήδη έντονο, σύμφωνα με την εκδότρια. Η ίδια δηλώνει υποστηρίκτρια του Κόρμπιν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βιβλίο είναι αμιγώς πολιτικό –«το εκδίδουμε πιο πολύ για να δείξουμε ότι στις τελευταίες εκλογές συνέβη κάτι το πρωτοφανές» λέει.

Στο κάτω κάτω, και άλλοι σύγχρονοι πολιτικοί είχαν την τιμή να γίνουν ήρωες κόμικς –ο Μπαράκ Ομπάμα κι ο Τζάστιν Τριντό ανήκουν σε αυτούς. Ενα ζήτημα βέβαια είναι η γνώμη που έχει για όλα αυτά ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατιών. Ερωτήθηκε από τον «Guardian» και η απάντηση ενός εκπροσώπου του έδειχνε ότι ο άνθρωπός μας –ή έστω το επιτελείο του –διαθέτει γνώσεις περί ένατης τέχνης: «Η μεγάλη δύναμη», έλεγε, «φέρνει και μεγάλη ευθύνη».