Η χρήση ινδικής κάνναβης σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από υπέρταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στην Ατλάντα, με επικεφαλής τη Μπάρμπαρα Γιάνκι, ανέλυσαν στοιχεία για 1.213 ανθρώπους άνω των 20 ετών, από τους οποίους οι μισοί ήταν χρήστες ινδικής κάνναβης (κατά μέσο όρο επί 11,5 χρόνια) και οι υπόλοιποι όχι.

Όσοι έκαναν χρήση της ουσίας, κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από υπέρταση. Ο σχετικός κίνδυνος ήταν περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με όσους δεν ήταν χρήστες ινδικής κάνναβης.

Ο κίνδυνος αύξανε περισσότερο με κάθε πρόσθετο έτος χρήσης της ναρκωτικής ουσίας.

Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση και σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλοαγγειακή πάθηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι καθώς διαμορφώνεται ένα κλίμα υπέρ της νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, πρέπει να μελετηθεί πιο διεξοδικά η επίπτωση της ουσίας και των παραγώγων της (μαριχουάνα, χασίς κ.α.) στην καρδιαγγειακή και εγκεφαλοαγγειακή θνησιμότητα.

Η ινδική κάνναβη επιδρά στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αύξηση των παλμών της καρδιάς, της αρτηριακής πίεσης και της ζήτησης οξυγόνου από το σώμα. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στηθάγχης και εμφράγματος μετά τη χρήση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος από τη χρήση ινδικής κάνναβης μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο για τους καπνιστές τσιγάρων.