Σε hot spot νέων και αξιόλογων μουσικών μεταμορφώνεται τις επόμενες πέντε ημέρες η Σάμος, όπου δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους καλλιτέχνες από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αυστρία, την Ισπανία, την Ελλάδα και το Βέλγιο. Θα διοργανωθεί το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σάμου, το Samos Young Artists Festival, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, υπό τη μουσική διεύθυνση του βιολιστή Ντάνιελ Νόντελ, μέλους της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Το πρόγραμμα καλύπτει πολλά είδη μουσικής, από το κλασικό πιάνο και το ρεσιτάλ τραγουδιού έως ένα κουαρτέτο εγχόρδων που νιώθει εξίσου άνετα με την τζαζ όσο και με την κλασική μουσική, μια βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία κιθάρας και κρουστών έως τη world music. Συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οιΜούλο Φρανθέλ καιΝτίντι Λόουκααπό τοQuadro Nuevo, το κιθαριστικό ντουέτο Café del Mundoκαι ο κλαρινετίσταςΣεμπαστιάν Μανθ, από κοντά και το κουαρτέτο εγχόρδωνVision, που πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο και σάρωσε όλα τα ειδικά βραβεία στον μουσικό διαγωνισμό της Γενεύης, οι μονωδοίΤαλία Ορ καιΔάφνη Σουβατζήμε τους παρτενέρ τουςΜαρθέλο Αμαράλ,Ραφαέλ ΝτερντεργιάνκαιΦρανσουά Αριά, ο θαυμάσιος νεαρός φλαουτίσταςΜατβέι Ντεμίν, οι πιανίστεςΓιουρλού Ενσαρί και Αλεξία Μουζά και η αρπίστριαΣάρα Βέρουε.

«Ηυψηλή ποιότηταείναι κι αυτή πανανθρώπινο ζητούμενο. Προσκαλούμε μόνο μουσικούς που μας συναρπάζουν και ικανοποιούν τα αυστηρά καλλιτεχνικά μας κριτήρια» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ντάνιελ Νόντελ, το οποίο υλοποιείται από το ίδρυμα Σβαρτς. Βασικός λειτουργικός σκοπός του ιδρύματος είναι η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και δίνει το ίδιο δείγμα γραφής με τις εικαστικές εκθέσεις που διοργανώνει (φέτος το «Summer of love» επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου με κατοχυρωμένη διεθνή παρουσία).

ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ. Σε καιρούς που οι εθνικιστικές τάσεις πληθαίνουν,παρατηρούν οι διοργανωτές, το φεστιβάλ στοχεύει «να χτίσει γέφυρες μέσω της μουσικής και να γκρεμίσει τις διακρίσεις μεταξύ των μουσικών ειδών αλλά και των ανθρώπων. Η μουσική φέρνει κοντά καλλιτέχνες και ανθρώπους με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές και η Σάμος αποτελεί ιδανικό τόπο για κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο για ένα παραμεθόριο νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκεί όπου συναντιούνται Ανατολή και Δύση. Κατά την παράδοση του φεστιβάλ, εμφανίζονται στην ίδια σκηνή έλληνες και τούρκοι μουσικοί, ανάμεσα σε μια πλειάδα διεθνών καλλιτεχνών». Οι άνθρωποι του φεστιβάλ με συνέπεια συνεχίζουν να προσπαθούν, όπως λένε, να σπάσουν τα κλισέ και την κοινή αντίληψη του ποιος παίζει και ποια μουσική. «Η μουσική εκφράζει αισθήματα που είναι κοινά σε όλους, ανεξαρτήτως χώρας, θρησκείας και πολιτιστικού υπόβαθρου» τονίζουν. Οι συναυλίες του φεστιβάλ γίνονται στο υποβλητικόΑρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου, με θέα το Αιγαίο.

INFO

8th Samos Young Artists Festival, έως 13 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Είσοδος 5 ευρώ (δωρεάν για παιδιά, φοιτητές, ανέργους). Πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.schwarzfoundation.com