Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από τις οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας να εγκαταλείψουν τη χώρα εν όψει της εκλογής της συντακτικής συνέλευσης την Κυριακή, λόγω της οποίας έχουν ξεσπάσει βίαιες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι εξουσιοδοτεί την εθελούσια αποχώρηση και των ίδιων των στελεχών της πρεσβείας.

Στο μεταξύ, πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας και διαδηλωτές στην πιο πρόσφατη 48ωρη απεργία που διοργάνωσε η αντιπολίτευση, διαμαρτυρόμενη για τις εκλογές της Κυριακής, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Τουλάχιστον 108 νεκροί

Πολλά οδοφράγματα παρέμειναν στους δρόμους που ήταν έρημοι την Πέμπτη, καθώς συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η πανεθνική απεργία. Σε αρκετές πόλεις στην ύπαιθρο και αστικές γειτονιές της εργατικής τάξης, ωστόσο, η απεργία δεν φάνηκε να υποστηρίζεται το ίδιο ένθερμα όπως η 24ωρη της περασμένης εβδομάδας, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Και οι δύο απεργίες έγιναν με σκοπό να ασκηθεί πίεση στον αντιδημοφιλή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να ακυρώσει την εκλογή συντακτικής συνέλευσης την Κυριακή, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να καταργήσει τη σημερινή βουλή, όπου υπερισχύει η αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον 108 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Πάνω από 190 άτομα συνελήφθηκαν κατά την απεργία της Τετάρτης, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ. Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι ταραχές έχουν συλληφθεί περίπου 4.800 άτομα, από τα οποία 1.325 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την οργάνωση.