Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι την Παρασκευή το απόγευμα στο Αμβούργο της Γερμανίας γεννήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι 26 χρονών, έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία, η οποία συνεχίζει τις έρευνες για να εξακριβώσει την τωρινή υπηκοότητά του.

Οι αρχές αναθεώρησαν τον απολογισμό της επίθεσης που σημειώθηκε σε εμπορική συνοικία της πόλης: εκτός από τον νεκρό, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά.

Περαστικοί καταδίωξαν τον δράστη της φονικής επίθεσης και κατάφεραν να τον πιάσουν και να τον ακινητοποιήσουν προτού τον παραδώσουν στην αστυνομία, περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες του αιματηρού περιστατικού.

«Κόσμος έτρεχε πίσω από τον δράστη και του πέταγε καρέκλες» είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) η 18χρονη Σαϊλίν Ρέτμερ, υπάλληλος φούρνου δίπλα στο σούπερ μάρκετ, όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Τα κίνητρά του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε λίγο μετά την επίθεση στον ιστότοπό της φωτογραφία του, στην οποία φαίνεται να κάθεται στο πίσω κάθισμα περιπολικού με το κεφάλι του καλυμμένο με λευκή πλαστική κουκούλα ενώ είναι γεμάτος αίματα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι τραυματίστηκε ελαφρά. Ωστόσο δεν έχουν προς το παρόν διευκρινίσει εάν το αίμα στις φωτογραφίες ήταν δικό του και προερχόταν από τα τραύματα που του προκάλεσαν περαστικοί ή προερχόταν από τα θύματα της επίθεσης με το μαχαίρι.

Ο άνδρας σκότωσε έναν άνθρωπο μέσα στο σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Edeka και τραυμάτισε άλλους πέντε.

Για ποιο λόγο; Η αστυνομία μιλάει για χτυπήματα από μαχαίρι που του κατάφερε «τυχαία».

Αιμόφυρτος ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο περιπολικό της αστυνομίας.

«Κρατούσε τεράστιο μαχαίρι»

«Φώναζε Αλλάχου Ακμπαρ κρατώντας μαχαίρι», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας σε δημοσιογράφους.

Γυναίκα που περίμενε σε ταμείο του σούπερ μάρκετ τη στιγμή της επίθεσης επιβεβαίωσε με τη σειρά της την παραπάνω μαρτυρία:

«Σήκωσε ψηλά τα χέρια του και φώναξε «Αλλάχου Ακμπαρ»», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

«Πίστευα ότι πρωταγωνιστούσα σε b-movie, πίστευα ότι θα με μαχαιρώσει» τόνισε η ίδια: «φοβήθηκα πως θα πέθαινα». Κρατούσε «τεράστιο μαχαίρι» πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν τον άνδρα να βγαίνει από το σούπερ μάρκετ και να τρέχει στο πεζοδρόμιο.

Φεύγοντας, «χτύπησε νεαρό κορίτσι» και συνέχισε την πορεία του αφήνοντας το θύμα του «να κλαίει στο πεζοδρόμιο», σημείωσε ένας από αυτούς σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε περί τις 15.00 τοπική ώρα στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο, Fuhlsbütteler Straße.

«Ηταν σοκαριστικό» είπε ο Ομάρ, πωλητής σε κιόσκι.