Ο Μαριάνο Ραχόι θα καταστεί την Τετάρτη ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που έχει κληθεί ως μάρτυρας σε δικαστήριο, σε μακροχρόνια δίκη δωροδοκίας η οποία έχει συνταράξει το συντηρητικό κόμμα και τον έχει ζημιώσει στις εκλογές.

Ο Ραχόι επέστρεψε για δεύτερη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο με αδύναμη εντολή κυβέρνησης, μετά από σειρά σκανδάλων διαφθοράς που αμαύρωσαν αρκετά μέλη του Λαϊκού Κόμματός (PP) και προκάλεσαν αποστροφή στους ψηφοφόρους του.

Η εμφάνισή του στο δικαστήριο επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας σε μια από τις πιο περίοπτες δίκες και σε ιδιαίτερα ευαίσθητη εποχή για τον Ραχόι, ο οποίος δεν κατέχει αυτοδυναμία στη Βουλή και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για τη συγκέντρωση ψήφων σε κάθε νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός επεδίωκε να καταθέσει με τηλεδιάσκεψη, ισχυριζόμενος ότι το ταξίδι στο δικαστήριο του Σαν Φερνάνδο δε Ενάρες στα περίχωρα της Μαδρίτης αποτελεί σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η δίκη συνθέτει το τελευταίο κομμάτι της μακροχρόνιας έρευνας σε βάρος δημοτικών συμβουλίων τα οποία φέρονται να έχουν λάβει παράνομη χρηματοδότηση από δίκτυο εταιρειών.

Η υπόθεση, γνωστή στα ισπανικά ως «Γκιρτέλ» από το όνομα του φερόμενου «εγκέφαλου» και επιχειρηματία Φρανθίσκο Κορέα, άγγιξε αρκετά πρώην στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στον φερόμενο ως ταμείο δωροδοκιών λογαριασμό.

Βαρύ κατηγορητήριο

Μεταξύ αυτών που δικάζονται για οργανωμένο έγκλημα, πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά εγκλήματα είναι και ο πρώην ταμίας του PP, Λουίς Βαρθένας.

Ο Ραχόι αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστήριο για το ταμείο και την έκταση της γνώσης του για τα οικονομικά του κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν υπηρέτησε σε αρκετές ανώτερες θέσεις του.

Στο παρελθόν, ο ισπανός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί ότι έλαβε χρήματα παράνομα.

Με τα χρόνια έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τις έρευνες και από άλλα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά την εμφάνισή του ως μάρτυρα αναμένεται να εκμεταλλευτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον έχουν επανειλημμένα καλέσει να παραιτηθεί.

Ενώ η εμφάνισή του στο δικαστήριο αναμένεται να μην έχει άμεσες επιπτώσεις, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να ζημιώσει τον ίδιο και το κόμμα του.

«Τα θέματα διαφθοράς θα συνεχίσουν να θέτουν περιορισμούς στις εκλογικές φιλοδοξίες του PP», ανέφερε σε σημείωμά του ο Αντόνιο Μπαρόζο, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην εταιρεία Teneo Intelligence.

«Ενώ ο Ραχόι θα πρέπει να επωφελείται από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη (της Ισπανίας), το κυβερνών κόμμα χάνει συνεχώς ποσοστά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από