Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις εικαστικές τέχνες και ειδικότερα με τα «νέα μέσα» γιατί με ενδιαφέρει ο πειραματισμός.

Προσπαθώ να ακολουθώ μια πορεία ελεύθερης εξερεύνησης, χωρίς συγκεκριμένους στόχους.

Δεν θυμάμαι την πρώτη έκθεση που είδα, πρέπει να ήμουν αρκετά μικρός… Θυμάμαι όπως πάρα πολύ έντονα μία έκθεση του Egon Schiele, που με συγκίνησε με την ωμή εκφραστικότητα των πορτραίτων του.

Όταν εγκαινιάστηκε η πρώτη μου έκθεση ένιωσα όπως ένας γονιός που βλέπει το παιδί του να μεγαλώνει και να αυτονομείται: χαρούμενος, αλλά και κάπως μουδιασμένος…

Αν δεν είχα ασχοληθεί με τα εικαστικά μάλλον θα είχα ασχοληθεί περισσότερο με τη μουσική.

Μια συμβουλή από τον πρώτο δάσκαλό μου στις εικαστικές τέχνες, το θείο μου Θανάση Βρέλλη ήταν «να αγαπώ αυτό που κάνω». Ή αντεστραμμένα: «να μην κάνω πράγματα που δεν αγαπώ».

Οταν δημιουργώ νιώθω όπως ένα παιδάκι που ανακαλύπτει τον κόσμο. Πολύ λίγες φορές στη ζωή μου, είχα την τύχη να βιώσω αυτό που ονομάζουμε «δημιουργικό οίστρο»: ένας γλυκός καταιγισμός ιδεών, που εμφανίζεται αβίαστα, χωρίς προσπάθεια ή ένταση.

Το πιο συγκινητικό πράγμα που κάποιος μου έχει πει για τα έργα μου είναι ότι τον έκαναν να δακρύσει.

Τα «νέα μέσα» για μένα είναι συναρπαστικά γιατί παρέχουν καινούργιους τρόπους έκφρασης και αποτελούν παρθένο έδαφος για νέες «ανακαλύψεις».

Ονειρεύομαι να συνεχίσω το «ταξίδι» του ελεύθερου πειραματισμού τα επόμενα χρόνια και ελπίζω να έχω την τύχη να βρω νέα μονοπάτια.

Info

• Ο Πέτρος Βρέλλης γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1974.

• Το πρώτο του πτυχίο ήταν αυτό του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών. Στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.

• «Τα έργα μου εξερευνούν την μίξη της τέχνης με την τεχνολογία» λέει ο Πέτρος Βρέλλης. Και συνεχίζει «Θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο παιχνιδοποιό, παρά καλλιτέχνη. Ο πυρήνας της δουλειάς μου βασίζεται στην ελεύθερη αναζήτηση, χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Έτσι, συχνά νιώθω εξαντλημένος και αποπροσανατολισμένος. Τα έργα μου δημιουργούνται κυρίως μέσω προγραμματισμού υπολογιστών. Η δουλειά που απαιτείται σε αυτό τον τομέα τείνει να μην εκτιμάται… Κάθε project χρειάζεται από 6 έως 12 μήνες για την ολοκλήρωσή του. Τα δύο τελευταία μου project (“A new way to knit” and “Starry night interactive”) προβλήθηκαν πολύ, ξεπερνώντας τα 65 εκατομμύρια προβολές στο internet και μεταδόθηκαν από παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα («France24», «Canada Discovery Channel» κ.ά.)».

• Εκθέσεις (οι πιο πρόσφατες)

FILE festival, Curitiba, Brazil, 2014

Alberobello Light Festival, Bari, Italy, 2015

Museum of Science, Boston, USA, 2015

ART Innsbruck International Fair for Contemporary Art & Antiques, Innsbruck, Austria, 2016

Malmö International Art Fair, Malmö, Sweden, 2016

Galleria La Pigna, Rome, Italy, 2017

Πλόες – Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, Άνδρος, Ελλάδα, 2017

• Σχέδια

«Προσπαθώ να μην κάνω σχέδια. Οι καλύτερες ιδέες που είχα ποτέ ήρθαν απρογραμμάτιστα».