Είναι γραμμένη στο DNA μας, σαν κακόγουστη δερματοστιξία, η υπερβολή! Πάντα μαύρο ή άσπρο, ποτέ γκρι… Πάντα ψύχος ή καύσωνας, ποτέ το θερμόμετρο στη μέση. Πάντα αποθέωση ή κόλαση, ποτέ μετριοπαθείς αντιδράσεις.

Σε τι κόσμο μπαμπά μ’ έχεις φέρει να ζήσω;

Τα θέματα τα καλοκαιρινά, που αποσπούν τον νου από τις μέδουσες της θάλασσας και από τη Μέδουσα των καιρικών φαινομένων, είναι πολλά: «Κλέφτης» ή όχι ο Σαββόπουλος; Είναι αθώα ή όχι η Ηριάννα; Το κάστανο του Παϊσίου απέπνεε αγιοσύνη ή αγυρτεία; Τα βρήκε όλα σωστά στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σάκης; Και τέλος, ποια είναι η τύχη των ελληνικών ομάδων στην ευρωπαϊκή πρόκληση, που μας κλείνει το μάτι από βδομάδα;

Αυτό το τελευταίο θα απασχολήσει τους μετά των αθλητικών απασχολουμένων, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά.

Η «υπόθεση Ευρώπη» εκτός από το κύρος προσδίδει και οικονομικές ανάσες στις ποδοσφαιρικές ομάδες, που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια, τα υψηλά, των θερινών αναμετρήσεων και θα μπουν με χειμερινό πάθος στους ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα.

Η αλήθεια είναι ότι οι μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν φέτος από τους «μεγάλους» του ελληνικού πρωταθλήματος καθοδηγήθηκαν από την ουσία του όλου εγχειρήματος, την οικονομία, τη σύνεση και τη φειδώ σε κοσμητικά επίθετα που μέσα σε λίγο χρόνο μετατρέπονται σε κύρια ονόματα με ουσιαστικά προβλήματα…

Παίκτης «αεροδρομίου» δεν ήρθε (ακόμη) και μάλλον δεν θα αφιχθεί, παίκτης-σακάτης δεν πέρασε με… σκονάκι τις εξετάσεις και μάλιστα ο ένας που προσπάθησε να αποφύγει τον σκόπελο των γιατρών, αν και «Θωρηκτό», εξόκειλε στα αβαθή των διαγνώσεων. Γενικώς η υπερβολή, τούτο το θέρος που θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο στα μέσα του, δεν άνθησε!

Σοβαρευτήκαμε; Συνετιστήκαμε μετρώντας παθήματα και παίρνοντας μαθήματα; Δεν μας έμεινε πια «μία» για την αγορά παίκτη πανάκριβου, που θα τραβήξει κόσμο στα γήπεδα; Κοιτάξαμε περισσότερο τον πυρήνα του θέματος κι αφήσαμε τις κινήσεις εντυπωσιασμού;

Τι να απαντήσει κάποιος; Ισως να έκανε το θαύμα του το κάστανο το ιερό και να καρπίσει η φετινή σπορά των μεταγραφών στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά και στα ελληνικά.

Και πού αποκαλύπτεται η ουσία της υπόθεσης; Με «τρύπιο μαγιό» δεν κλείνεις ξαπλώστρα στην Ψαρού, προτιμάς αρμυρίκι στη Νέα Μάκρη κι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, τόσο για να μη δουν τα ακάλυπτα νώτα σου και σε περιγελάσουν, όσο και για να έχεις κάνει το κουμάντο σου για τον χειμώνα που, κατά πως δείχνουν οι καιροί, αλπικός θα είναι.

Κι έτσι ενώ οι «σοφοί» αυτού του τόπου διχάστηκαν για το αν η «Συννεφούλα» είναι προϊόν αδίστακτου βροχοποιού ή καλλιτέχνη, οι «σοφοί» αθλητικοί παράγοντες έδειξαν ενωμένοι στην πραγματικότητα! «Πέρα από την πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα» είχε πει ο αείμνηστος πλέον Κώστας Μουρσελάς και οι κρατούντες τα ποδοσφαιρικά ηνία κατάλαβαν πως «τόσο μπορούμε, τόσο αγοράζουμε». Και όσο πάμε!