Ενα μίνι… τσουνάμι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, ακολούθησε την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών στην Κω. Κι αυτό συνέβη γιατί υπήρξε μια μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, πτώση του βυθού που προκάλεσε αυτόν τον κυματισμό.

Το τσουνάμι σημειώθηκε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και στην πλευρά της Κω, αλλά και σε εκείνη στα τουρκικά παράλια. Μάλιστα, το ύψος του τσουνάμι που έφτασε στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας δεν ξεπερνούσε τα 35 εκατοστά, ενώ αυτό που έφτασε στις ακτές του ελληνικού νησιού ήταν ύψους περίπου 50-60 εκατοστών.

Παρά το μικρό μέγεθός του, προκάλεσε ζημιές σε μικρά σκάφη τα οποία συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Στα τουρκικά παράλια βάρκες βυθίστηκαν, ενώ άλλες… βγήκαν στη στεριά. Στην Αλικαρνασσό, σύμφωνα με αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το νερό της θάλασσας έφτασε ακόμη και 50 μέτρα από την παραλία, ενώ κάτοικοι ανέφεραν πως έβρισκαν ψάρια μέσα στα καταστήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως περίπου 100 άτομα στα τουρκικά παράλια τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από τον σεισμό. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι από τον πανικό τους έπεφταν από τα μπαλκόνια.

Οπως επισημαίνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αυτό το μίνι τσουνάμι είναι ένα αξιοπρόσεκτο συμβάν, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να θυμίζει σε όλους πως ακόμη κι αν το φαινόμενο του τσουνάμι είναι σχετικά σπάνιο στη θάλασσα της Μεσογείου, «αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».