Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να διακόψει το συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ορισμένων ομάδων ανταρτών που πολεμούν την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, ανέφεραν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι, κίνηση που αποζητούσε η Ρωσία ως σύμμαχος της Συρίας.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ένας από τους αξιωματούχους, αποτελεί μέρος προσπάθειας της κυβέρνησης να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, η οποία έχει εν γένει επιτύχει μαζί με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να διατηρήσει τον Ασαντ στην εξουσία στον εξαετή εμφύλιο της Συρίας.

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ξεκίνησε το 2013 ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ανατρέψει τον Ασαντ, αλλά δεν είχε μεγάλη επιτυχία, τόνισαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η διακοπή του προγράμματος αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από την εφημερίδα Washington Post. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί του θέματος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου, όπως επίσης αρνήθηκε και η CIA.

«Δεν ήταν μεγάλη παραχώρηση»

Η απόφαση ελήφθη από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Μάικ Πομπέο, αφού συμβουλεύθηκαν αξιωματούχους κατώτερων βαθμίδων, και πριν τη συνάντηση στις 7 Ιουλίου του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G20 στη Γερμανία.

Οι αξιωματούχοι-πηγές είπαν ότι η απόφαση δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας για εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία.

Ενας από τους δύο διευκρίνισε ότι δεν αποτελούσε μεγάλη παραχώρηση από τις ΗΠΑ, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί ο Ασαντ στην εξουσία – αν και όχι σε όλη τη Συρία – «αποτελεί όμως μήνυμα στον Πούτιν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία».

Μειονέκτημα του προγράμματος της CIA, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους, είναι ότι μερικοί εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι αντάρτες αυτομόλησαν στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλες ριζοσπαστικές ομάδες, και μερικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης επιθυμούσαν τη διακοπή του προγράμματος.

Προτού αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει τέλος στην υποστήριξη για τις ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και θα δώσει προτεραιότητα στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ξεχωριστό πρόγραμμα από τον αμερικανικό στρατό να εκπαιδεύσει, εξοπλίσει και υποστηρίξει άλλες συριακές ομάδες ανταρτών με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άλλες δράσεις θα συνεχιστεί, είπαν οι αξιωματούχοι.