Ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη ζωγραφική γιατί ήθελα να έχω τον έλεγχο και την προσωπική ευθύνη της παραγωγικής μου ενέργειας και των ωρών εργασίας μου.

Η έκθεση που με γοήτευσε ήταν η αναδρομική του Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη διότι σου έδινε την ευκαιρία να γνωρίσεις τη δουλειά ενός εικαστικού στο σύνολό της και κυρίως ως πορεία στο χρόνο, πράγμα που είναι ασύμφωνο με τον τρόπο που συναντάμε το έργο των εικαστικών στην καθημερινή ζωή.

Όταν εγκαινιάστηκε η πρώτη μου έκθεση είχα την ευχαρίστηση να δω τα έργα μου ενοποιημένα σε μια κοινή αφήγηση που θα μπορούσε να διαβαστεί και εν δυνάμει να αφορά ένα νέο πρόσωπο, το θεατή.

Αν δεν είχα ασχοληθεί με τα εικαστικά, η πολιτική σάτιρα είναι το πιο δελεαστικό από όλα τα ρεαλιστικά σενάρια.

Μια συμβουλή (η τελευταία) από τον δάσκαλό μου Γιώργο Λάππα ήταν «Μην τα καταστρέφεις».

Όταν ζωγραφίζω νιώθω ότι έχω αίσθηση στόχου.

Ένας καλλιτέχνης που θαυμάζω είναι o Kubrick γιατί δίνει την εντύπωση ότι έχει πλήρη έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας και των μέσων του και η πολύ σαφής του θέση για τα θέματα που διαπραγματεύεται αποδίδεται πάντοτε λακωνικά και με μέγιστη αίσθηση οικονομίας.

Η ζωγραφική για μένα είναι αυτή η ιδιαίτερη μορφή τέχνης που δεν έχει ανάγκη τη χρήση της γλώσσας.

Ονειρεύομαι τα όνειρά μου να γίνουν σχέδια.

Info

• Ο Ηλίας Τσακμάκης γεννήθηκε το 1980 και ζει στην Αθήνα.

• Σπούδασε στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, από όπου αποφοίτησε το 2012 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Λάππα.

• Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, κεραμικής, σκηνογραφίας, φωτογραφίας και σύγχρονων πολυμέσων.

• Είναι επίσης απόφοιτος του τμήματος Χημείας του κλάδου Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών

• H πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «EnumaElish..» παρουσιάστηκε στην ArtZone 42 το 2014.

• Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα.

• Δουλειά του παρουσίασε στη Διεθνή Συνάντηση Τέχνης Art-Athina 2013, Art-Athina 2014 και Art-Athina 2015 με την ArtZone 42 Gallery και στην Art-Athina 2016 με την Enia Gallery.

• Συμμετέχει στην ομαδική έκθεση «23οι ΠΛΟΕΣ: Εύκρατη Ζώνη» την οποία επιμελείται η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου το φετινό καλοκαίρι.

• Εκπροσωπείται από την Enia Gallery στον Πειραιά.