Το καιρικό φαινόμενο «Μέδουσα», που σαρώνει από χθες όλη την Ελλάδα, εκτός από καταστροφές άφησε πίσω και έναν νεκρό. Φθινοπωρινό είναι το σκηνικό του καιρού στην καρδιά του καλοκαιριού με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας περιμένουμε την Τρίτη, σύμφωνα με τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρόγνωση για την Τρίτη

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται ωστόσο έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Παράλληλα τοπικές βροχές ή καταιγίδες αναμένονται στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Βόρειες Κυκλάδες, αλλά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Πρόσκαιρες βροχές ενδέχεται να εκδηλωθούν και στη Βόρεια Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 25 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 29, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 28 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Στο υπόλοιπο Αιγαίοι οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά κατά τόπους σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Τις απογευματινές ώρες ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Μποτιλιαρισμένοι ήταν εδώ και αρκετή ώρα κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης που πλήττει την πόλη.

Φρακαρισμένη είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Μουδανιών (στο ρεύμα εισόδου), κυρίως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Πυλαίας. Η ίδια εικόνα επικρατεί στην περιφερειακή οδό της πόλης, ενώ με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στη Βούλγαρη, στην Εγνατία, αλλά και στην Τσιμισκή.

Λόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων (και των πεζών), ενώ δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, με υλικές –ευτυχώς- μόνο ζημιές.

Το μεσημέρι στην παλαιά εθν.οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, σημειώθηκε πτώση βράχων, ωστόσο, η κυκλοφορία αυτή την ώρα διεξάγεται κανονικά.

Ανεξέλεγκτο φέρι μποτ στο Ρίο – Κόπηκαν οι κάβοι του

Οι κάβοι του «Νικόλαος Α» έσπασαν και το φέρι μποτ άρχισε να κινείται προς τα δυτικά παρασυροντας ό,τι έβρισκε μπροστά του.

Όπως αναφέρει το patrastimes το φέρι κινήθηκε για 500 περίπου μέτρα με αποτέλεσμα να παρασύρει 15 περίπου σκάφη, κάποια τα έβγαλε στη στεριά, ενώ δύο μικρότερα βυθίστηκαν.

Όλα αυτά εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το φέρι μποτ που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στις εγκαταστάσεις του Τιτάνα στο Ρίο ακινητοποιήθηκε τελικά ακριβώς απέναντι από το Κινέζικο εστιατόριο και μάλιστα σε παράλληλη προς την ακτογραμμή θέση.

Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

Ξεριζώθηκαν τέσσερα δέντρα σε διάφορα σημεία της Λάρισας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης του τελευταίου 24ώρου. Από την πτώση των δέντρων δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Για την απομάκρυνση των δέντρων επιχείρησαν δυνάμεις τις πυροσβεστικής, αλλά και η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

Επίσης, λόγω της κακοκαιρίας, η Πυροσβεστική προχώρησε σε άντληση υδάτων από υπόγεια,

ενώ αντίστοιχη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες και σε μια κτηνοτροφική μονάδα, όπου υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση νερού.

Ιωάννινα

Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου άφησε πίσω της η κακοκαιρία, που έπληξε το απογεύμα της Κυριακής την Ήπειρο.

Οι ισχυρές καταιγίδες έφεραν κατολισθήσεις και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο. Χαλάζι κάλυψε τους δρόμους και μάλιστα το ύψος του έφθασε τα 30 εκατοστά.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να αποκαταστήσουν τους δρόμους.

Αχαΐα

Προβλήματα, τα οποία όμως δεν πήραν έκταση, προκάλεσαν στην Αχαΐα οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Μακεδονία

Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από τοπικές καταιγίδες και ασυνήθιστα χαμηλές τιμές για την εποχή.

Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ορεινές περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία ξύπνησαν το πρωί με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.

Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία το πρωί ήταν μόλις 17 βαθμοί.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κλήσεις για κοπές δένδρων.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται – μέχρι στιγμής – η κακοκαιρία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς (Αργυρούπολης – Σεβαστού), που παραμένει μέχρι αυτή την ώρα κλειστός λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία ένταση των φαινομένων αναμένεται στους νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Πτώση βράχων στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Πτώση βράχων σημειώθηκε τη Δευτέρα στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, λόγω της κακοκαιρίας, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι βράχοι μετακινήθηκαν το μεσημέρι.

Πλημμύρεςστη Σιθωνία Χαλκιδικής

Πλημμύρες και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα σημειώνονται από το πρωί της Δευτέρας στη Σιθωνία Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα στην περιοχή από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι τη Συκιά.

Οπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο δήμος έχει ήδη καταθέσει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολλά μέτωπα, ενώ από τις πλημμύρες έχουν υποστεί ζημιές και ξενοδοχειακές μονάδες.

«Πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν στην περιοχή του Πόρτο Καρράς, στην ακτή Αζάπικο και στην Τορώνη, ενώ πλημμύρισε και κάμπινγκ στην περιοχή. Οι πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο δεν δημιουργούν προβλήματα στη συγκοινωνία, καθώς επιτόπου βρίσκονται συνεργεία και μηχανήματα που αντιμετωπίζουν την κατάσταση»δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

Ο κ. Γιώργος συνιστά στους πολίτες να μη μετακινούνται έως το βράδυ στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, προκειμένου και οι ίδιοι να μην ταλαιπωρούνται, να μη δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση και να διευκολύνεται το έργο των συνεργείων και των μηχανημάτων που σπεύδουν για να ομαλοποιήσουν την κατάσταση.

Επιτόπου βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής. «Μεταβαίνουμε σε όλες τις περιοχές όπου αναφέρθηκαν προβλήματα. Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ρέματα που είχαν υπερχειλίσει από το πρωί. Η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ»τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

«Τα μηχανήματα της περιφέρειας βρίσκονται στο οδικό δίκτυο της Σιθωνίας, με εντολή του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, για να καθαρίζονται οι δρόμοι από πέτρες και λάσπη»σημειώνει, ενώ διευκρινίζει ότι πλημμύρα σημειώθηκε και σε καλλιέργειες στο χωριό Σκοπός της περιοχής των Σερρών.