Την 15η Οκτωβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, την οποία είχε προτείνει νωρίτερα η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, επικύρωσε σήμερα Παρασκευή η αυστριακή Βουλή, η ολομέλεια της οποίας ήδη σε χθεσινή συνεδρίασή της είχε αποφασίσει την αυτοδιάλυσή της, ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας της που έληγε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες έπειτα από την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, την οποία προξένησε η εκλογή στις 14 Μαΐου από τη διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος του έως τώρα υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του, που κατήγγειλε άμεσα τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στην πρώτη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 33 % και διαφορά επτά μονάδων από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ποσοστό 26 %), που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους.

Πτώση του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30 %, περιορίζεται πλέον σε 24 %.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 9 % και με μόλις 4 % το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν την ανάδειξη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην κορυφή της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος εμφανιζόταν με διψήφιο ποσοστό, ενώ τώρα φέρεται να είναι δύσκολη η εκ νέου είσοδός του στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4 %.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 32 %, το Σοσιαλδημοκρατικό με 28 %, το Κόμμα των Ελευθέρων με 25 %, οι Πράσινοι με 8 % και το ΝΕΟΣ με 5 %.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8 % και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24 % και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5 % και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες και το ΝΕΟΣ 5 % και 9 έδρες.