Ενα δάκρυ κύλησε στο μάγουλο της Τερίζα Μέι στο άκουσμα των απογοητευτικών για το κόμμα της exit polls, στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε ποντάρει σε πρόωρες κάλπες για να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, αλλά τελικά έπαιξε και έχασε βγαίνοντας χωρίς αυτοδυναμία.

«Όταν έμαθα τα exit poll, δάκρυσα» λέει σήμερα η Μέι, λέγοντας πως εξεπλάγη από τα αποτελέσματα και χρειάστηκε αρκετή ώρα για να το χωνέψει.

Έναν και πλέον μήνα μετά την αποτυχημένη (όπως αποδείχθηκε) επιλογή της για πρόωρες εκλογές, και ενώ πλέον χρειάζεται κοινοβουλευτικούς συμμάχους, η Μέι μίλησε στο ραδιόφωνο του BBC και θυμήθηκε τις ώρες αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η ίδια, λέει, δεν είδε τα exit poll «επειδή είμαι λίγο προληπτική σε αυτά τα πράγματα». Τα στοιχεία της τα μετέφεραν πρώτα ο σύζυγός της και μετά οι συνεργάτες της.

«Ήταν σοκ» λέει, «χρειάστηκα μερικά λεπτά για να το χωνέψω, δεν περιμέναμε τέτοιο αποτέλεσμα».

«Ο σύζυγός μου με αγκάλιασε και τότε δάκρυσα» προσέθεσε η βρετανίδα πρωθυπουργός. Ομολόγησε ότι γνώριζε πως η προεκλογική της εκστρατεία «δεν ήταν τέλεια» αλλά, εξήγησε, «όλες οι ενδείξεις» που είχε σχημάτιζαν την εικόνα πως θα έβγαινε με περισσότερους βουλευτές.

Η αντίδραση που είχε η Μέι, ας σημειωθεί, δεν ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη στα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη των Συντηρητικών, ακριβώς επειδή συμμερίζονταν την εκτίμηση πως οι Τόρις θα ενίσχυαν τα ποσοστά τους. Την πρώτη ώρα της ανακοίνωσης των exit poll, πολλά στελέχη ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικά για την εικόνα που σχηματιζόταν.