Το σχέδιο νόμου που θα θέσει τέρμα στην υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του βρετανικού δικαίουδημοσιοποίησε την Πέμπτη ησυντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας,παρουσιάζοντάς το ως ένα «κύριο στάδιο στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Με τίτλο Σχέδιο Νόμου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κείμενο αποσκοπεί να καταργήσει την «Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» του 1972, που είχε ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες στο βρετανικό εθνικό δίκαιο.

Θα επιτρέψει, επίσης, τη μεταφορά ενός μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών νόμων στο βρετανικό δίκαιο.

Το Νομοσχέδιο Ανάκλησης («Repeal Bill») είναι αποφασιστικής σημασίας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έξοδο από την ΕΕ (Brexit) το 2019, παρέχοντας τον μηχανισμό με τον οποίο δεκαετίες νομοθετημάτων της Ενωσης θα μετατραπούν σε βρετανική νομοθεσία.

Με την ανάκληση της νομοθεσίας του 1972, που μετέτρεψε τη Βρετανία σε μέλος της ΕΕ, θα ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η ψήφισή του από το κοινοβούλιο είναι πρώτιστης σημασίας για το μέλλον της Μέι ως πρωθυπουργού. Οι πρόωρες εκλογές που διενήργησε τον περασμένο μήνα τής κόστισαν την αυτοδυναμία του κόμματος και επανέφεραν τον διάλογο για την απόφαση εξόδου της Βρετανίας.

Στο Συντηρητικό Κόμμα, οι υπέρμαχοι του Brexit βουλευτές της, υπερασπίζονται σθεναρά το σχέδιό της για «σκληρή έξοδο», υπέρ της απόλυτης ρήξης με την ΕΕ. Οι υπέρμαχοι της ΕΕ προσπαθούν να επιτύχουν παραχωρήσεις που θα απαλύνουν τους όρους αποχώρησης.