Στα χρόνια της κρίσης η νοσταλγία έχει απλώσει για τα καλά το πέπλο της στον δημόσιο βίο. Το ρετρό έχει γίνει μόδα κουβαλώντας μαζί του όχι μόνο εκείνα τα στοιχεία περασμένων εποχών αλλά κυρίως την ενθύμηση ενός πρότερου «ένδοξου» βίου. Το απέδειξε η έκθεση αφιερωμένη στη δεκαετία του 1980, συναυλίες καλλιτεχνών που αναβιώνουν το έργο μεγάλων παλιών συνθετών ή ακόμα και θεατρικές παραστάσεις βουτηγμένες στο παλιό. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, το ρετρό θα πλημμυρίσει αυτή την Κυριακή το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζει ένα νέο φεστιβάλ, το Ρετρομανία 2017 όπως το βάφτισαν, ανοίγοντας την αγκαλιά της σε όλες τις εκφάνσεις αυτού του κύματος αναπόλησης περασμένων δεκαετιών. Φιλοδοξώντας να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του κοινού με όλα αυτά που θεωρούνται πια λίγο πολύ παρωχημένα, όλοι οι χώροι της Λυρικής Σκηνής από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, φιλοξενούν ετερόκλητες εκδηλώσεις, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από τη συναυλία της Big Band του Στρατού μέχρι το αφιέρωμα στα γκαλά οπερέτα, το αίσθημα της νοσταλγίας ακόμα και για πράγματα που οι περισσότεροι δεν τα έχουν ζήσει θα πλανάται στον αέρα όλων των θεαμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης που επιμελείται η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Μιας και το φεστιβάλ ήταν από το 1957 έως το 1997 ένας από τους κορυφαίους θεσμούς της ελαφράς μουσικής της χώρας, από όπου όμως πέρασαν σημαντικοί συνθέτες και ερμηνευτές, ο φόρος τιμής στη διοργάνωση, θα γίνει με μελωδίες και όργανα. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και με ερμηνευτές τη Βάσια Ζαχαροπούλου και τον Χρήστο Κεχρή, η ορχήστρα της δημόσιας τηλεόρασης θα θυμηθεί τραγούδια που έλαμψαν τα πρώτα χρόνια του φεστιβάλ.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ. Η Στέλλα Γκρέκα υπήρξε τη δεκαετία του 1940 η αγαπημένη τραγουδίστρια των αστικών κέντρων και η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών επιτυχιών. Αυτήν την εμπειρία της από τη μεταπολεμική νυχτερινή ζωή της Αθήνας θα μοιραστεί με το κοινό στη σκηνή της Εναλλακτικής Σκηνής στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Στέλλα Γκρέκα θυμάται». Συνομιλώντας με τον Σιδερή Πρίντεζη, σαν σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, η 95χρονη σήμερα ερμηνεύτρια, θα θυμηθεί τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας της που δεν περιορίστηκε στο πάλκο αλλά συνεχίστηκε, έστω και για λίγο, στη μεγάλη οθόνη.

Αντίθετα με την Γκρέκα που λόγω της προχωρημένης ηλικίας της θα δώσει ομιλία, μια άλλη σημαντική φιγούρα του ελαφρού τραγουδιού, η Γιοβάννα, θα πάρει το μικρόφωνο για να ερμηνεύσει τα τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα της. Επιτυχίες όπως τα «Καλοκαιράκι», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» και «Χόρεψαν τ’ άσπρα πουλιά», θα παρουσιαστούν εκ νέου απ’ την 77χρονη τραγουδίστρια ως ενθύμιο από τη μεγάλη πορεία της στο ελληνικό και διεθνές πεντάγραμμο. Εκείνη ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1966, έναν χρόνο μετά την συμμετοχή της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον με την αποστολή της Ελβετίας.

ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΤΟΥ 1930. Αφού οι επισκέπτες του πάρκου πιουν το λικέρ τους στο αθηναϊκό σαλόνι της δεκαετίας του ’30 που ετοίμασε η ομάδα Ραφή στο πλαίσιο της δράσης «Ζουρ φιξ», μπορούν να πάρουν θέση στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για να απολαύσουν τα τζαζ κομμάτια του Μίμη Πλέσσα. Μολονότι αυτό το είδος της μουσικής καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της εργογραφίας του συνθέτη και έχει εμπνεύσει αρκετούς ερμηνευτές, παραμένει παραμελημένο στη συλλογική μνήμη του κοινού. Αυτή την αδικία θα προσπαθήσει να διορθώσει ο πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός που θα παίξει ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς πάνω στις μελωδίες του Πλέσσα.

Μια ξεχωριστή ταυτότητα θα δώσει στη Ρετρομανία ο Αγγελος Παπαδημητρίου, ο οποίος με την ιδιαίτερη ευαισθησία που τον διακρίνει και τη ρετρό αισθητική που κουβαλάει θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της παράστασης «Ο Αγγελος Παπαδημητρίου ξεχνά». Ο καλλιτέχνης θα τραγουδήσει παλιά ελαφρά τραγούδια με φόντο εικόνες από το εικαστικό έργο του. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσει μια ωραία μουσική σκυτάλη στους Αργύρη Μπακιρτζή, Μιχάλη Σιγανίδη, Κώστα Βόμβολο και Εύη Μάζη που ετοίμασαν τη συναυλία «Ελαφρά τραγούδια του Μεσοπολέμου». Με σημείο εκκίνησης αστικά και λαϊκά τραγούδια, το πρόγραμμα ανοίγεται συνειρμικά σε διάφορα ιδιώματα και είδη χάρη στην προσφιλή συνήθεια των μελών των Χειμερινών Κολυμβητών. Αντίθετα, η Πέννυ Μπαλτατζή με το «Ολα στο retro-blend», θα ανεβάσει ρυθμό με τα σουίνγκ, τις ρούμπες και τα μάμπο που θα ερμηνεύσει. Αναμειγνύοντας τα είδη με σημερινούς τόνους, θα φέρει σε χορευτικό διάλογο τα στενά της Πειραϊκής με την ιταλική Ριβιέρα και το σύγχρονο μποέμ της ύφος.

INFO

Ρετρομανία 2017, την Κυριακή 16 Ιουλίου από τις 11.00 έως τις 23.00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφόρος Συγγρού 364, τηλ. 2130885700)