Οι ημέρες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «είναι μετρημένες», έκρινε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συγχαίροντας τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι για τη «νίκη» του, την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις και την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον υπογράμμισε ότι η «απελευθέρωση» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ αποτελεί «κρίσιμο βήμα» στην παγκόσμια μάχη εναντίον του ΙΚ, αλλά πρόσθεσε ότι ο αγώνας εναντίον των τζιχαντιστών δεν έχει τελειώσει.

«Η νίκη στη Μοσούλη» δείχνει ότι «οι ημέρες (του ΙΚ) στο Ιράκ και στη Συρία είναι μετρημένες», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Τραμπ σε ανακοίνωση με την οποία συνεχάρη τον Αμπάντι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στον Κόλπο, εξήρε την «επιτυχία στη διεθνή προσπάθεια της οποίας ηγήθηκαν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας».

Τίλερσον: «Απομένουν πολλά να γίνουν»

Ωστόσο, ο Τίλερσον προειδοποίησε ότι «απομένουν πολλά να γίνουν για να νικηθεί αυτός ο εχθρός».

Ο διεθνής συνασπισμός «θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των ιρακινών εταίρων μας για να εξασφαλιστεί ότι το ΙΚ θα νικηθεί όπου κι αν απομένει στο Ιράκ», ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΕΞ από το Κουβέιτ, όπου μετέβη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της περιφερειακής κρίσης με το Κατάρ.

Ο Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, με τη συμφωνία της Βαγδάτης, «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τα Ηνωμένα Εθνη για τη σταθεροποίηση των απελευθερωμένων περιοχών της Μοσούλης και την υποστήριξη της επιστροφής των εκτοπισμένων αμάχων στις εστίες τους» μετά τις μάχες.