Σε νέα ενδεχομένως πιο επικίνδυνη φάση μπαίνει η διένεξη του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας με τη διεθνή κοινότητα μετά τη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι ένας τέτοιος πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στην Αλάσκα. Στη Σεούλ δεν αποκλείουν και νέα δοκιμή.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διατράνωσε ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας, ενώ καταδίκασε τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε χθες η Πιονγκγιάνγκ.

«Παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας και να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Ντέινα Γουάιτ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η δοκιμή ενός ICBM συνιστά μια νέα κλιμάκωση της (βορειοκορεάτικης) απειλής για τις ΗΠΑ, για τους συμμάχους και εταίρους μας, για την περιοχή και για τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Διεμήνυσε παράλληλα πως οι ΗΠΑ «δεν θα αποδεχθούν ποτέ η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ είναι «ένα επικίνδυνο καθεστώς» και οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να ληφθούν «πιο αυστηρά μέτρα» κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συγκαλείται κατεπειγόντως την Τετάρτη και αναμένεται να συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών για το ζήτημα περί τις 3.00 μ.μ. τοπική ώρα (10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα φιλοξενεί Βορειοκορεάτες εργαζόμενους, ή παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Πιονγιάνγκ, ή αθετεί τις κυρώσεις του ΟΗΕ «υποθάλπει και συνεργεί με ένα επικίνδυνο καθεστώς». «Όλες οι χώρες πρέπει να δείξουν δημόσια στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.