Την περασμένη Κυριακή ο Μίλος Τεόντοσιτς πέρασε το κατώφλι της εκκλησίας για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του και μερικές ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι το μέλλον του ανήκει στο ΝΒΑ, αποχαιρετώντας ουσιαστικά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο σέρβος σταρ θα υπογράψει συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές τουλάχιστον δέκα εκατ. δολαρίων. Το ζήτημα ωστόσο που δημιουργείται στον παγκόσμιο χάρτη του αθλήματος είναι πόσοι ακόμη… γάμοι θα επισημοποιηθούν στο προσεχές διάστημα μεταξύ ευρωπαίων σταρ και ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος. Η κεντρική ιδέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά από τη στιγμή που το λεγόμενο salary cap των τριάντα οργανισμών του ΝΒΑ αποφασίστηκε να αυξηθεί από 70 εκατ. δολ. σε 94 εκατ. δολ. και από 94 εκατ. δολ. σε 101 εκατ. δολ. για κάθε ομάδα, οι general managers της Λίγκας έχουν βάλει στο μάτι όλες τις περιπτώσεις στη Γηραιά Ηπειρο που έχουν ενδιαφέρον και προοπτική. Από τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, ο Βλάντε Ντίβατς έλεγε ότι ο άσος της Φενέρμπαχτσε Μπόγκντναν Μπογκντάνοβιτς θα αγωνίζεται του χρόνου στους Σακραμέντο Κιγκς και προ ημερών διέρρευσε ότι η συμφωνία που αναμένεται να υπογράψει είναι ύψους 36 εκατ. δολ. για τρία χρόνια! Για τόσα χρήματα συζητάμε. Λέγεται ότι την ίδια διαδρομή επεξεργάζονται και οι συμπαίκτες του Γιαν Βέσελι και Εκπε Ούντο.

Και να ήταν οι μόνοι! Ηδη ο Μάικ Τζέιμς έχει διαμηνύσει στον Παναθηναϊκό ότι δεν τον ενδιαφέρει η προοπτική τού να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα και στην Αθήνα και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο αμερικανός γκαρντ όχι μόνο έχει στα χέρια του προφορές από ομάδες του ΝΒΑ, αλλά έχει δεσμευτεί να φορέσει τη φανέλα των Φίνιξ Σανς. Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση του συμπαίκτη του στους Πράσινους Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος έχει ειδικό όρο NBA out, να βγει δηλαδή από το συμβόλαιό του με το Τριφύλλι, ώς τις 20 Ιουλίου, αλλά δεν αποκλείεται να έλθει μια άκρως δελεαστική προσφορά από ευρωπαϊκό σύλλογο και να βρεθεί σε δίλημμα, καθώς ο βασικός στόχος του είναι η επιστροφή στο ΝΒΑ.

Το ΝΒΑ όμως δεν καλοβλέπει μόνο τις περιπτώσεις των σταρ. Η νέα συλλογική σύμβαση και η αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Λίγκας, η οποία πλέον λόγω της εμπλοκής κεντρικού χορηγού μετονομάστηκε σε NBA Gatorade League (NBA G-League) καθαρά για οικονομικούς λόγους, δίνουν το δικαίωμα στις τριάντα ομάδες να έχουν 15+2 συμβόλαια, συνεπώς προκύπτουν τριάντα θέσεις για παίκτες, οι οποίοι θα κινούνται μεταξύ ΝΒΑ και G-League (π.χ. Τάιλερ Ντόρσεϊ) με ετήσιους μισθούς που θα κυμαίνονται από 75.000 έως 275.000 δολάρια. Πρόκειται για τα λεγόμενα «two-way contracts», που φυσιολογικά θα προσελκύσουν και λιγότερο προβεβλημένους παίκτες, κυρίως Αμερικανούς, οι οποίοι θα προτιμήσουν μια δουλειά στην πατρίδα τους παρά να βολοδέρνουν σε μικρομεσαίες ευρωπαϊκές ομάδες.