Και στην ποδιά του Ηρωδείου σφάζονται (παρά λίγο) οι Tindersticks. Κι αν το δημοφιλές βρετανικό συγκρότημα στο παρά πέντε πήρε το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μην ετοιμάζεστε να βγάλετε εισιτήρια. Διότι οι Tindersticks είχαν ζητήσει το Ηρώδειο για τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά τελικώς το ΚΑΣ βρήκε διαθέσιμη ημερομηνία στις 3 του μήνα, χωρίς όμως να είναι προς το παρόν γνωστό αν το συγκρότημα μπορεί να βρίσκεται το βράδυ εκείνο στην Αθήνα. Και γιατί όλο αυτό; Διότι η αρμόδια επιτροπή που εισηγείται στο ΚΑΣ τις πλέον κατάλληλες εκδηλώσεις δεν είχε συμπεριλάβει τη συναυλία των βρετανών στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα τα μέλη του ΚΑΣ να διαπιστώσουν την ώρα της συνεδρίασης ότι το αίτημα του συγκροτήματος είχε απορριφθεί και να επιχειρήσουν να το εντάξουν όπου πλέον υπήρχε κενό στο ήδη γεμάτο πρόγραμμα. Οι Tindersticks δεν είναι μάλιστα το μοναδικό «θύμα» της εννεαμελούς επιτροπής που περιλαμβάνει υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και εκπροσώπους θεσμών, όπως οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Ελληνικού Φεστιβάλ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τελευταία στιγμή κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και το αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, ενώ από τις 52 συνολικά προτάσεις που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθούν οι 30. Aριθμός που στο παρελθόν είχε σχολιαστεί από μέλη του συμβουλίου ως υπερβολικός και επιβαρυντικός για το μνημείο.

Χωρίς ισορροπία. «Πάντα θα υπάρχουν εντάσεις κι αντεγκλήσεις. Οταν ενταχθείς στο πρόγραμμα, είναι όλα καλά· όταν όμως βρίσκεσαι εκτός, όλα σου φταίνε», έλεγε χθες στο «Νσυν» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, που διετέλεσε για πρώτη φορά μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής. «Δουλέψαμε σε πολύ καλό κλίμα και επιλέξαμε τις εκδηλώσεις με καλλιτεχνικά κριτήρια προσπαθώντας να διατηρήσουμε μια ισορροπία», σχολίασε την πρόταση της επιτροπής που συζητήθηκε στο ΚΑΣ.

Κι αν ουδείς επιθυμεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις, δεν μπορεί ωστόσο να μην παρατηρήσει ότι το αποτέλεσμα μακράν απέχει από την ισορροπία, καθώς τέσσερις από τις εγκριθείσες εκδηλώσεις είναι επαναλήψεις του Ελληνικού Φεστιβάλ, ανατρέποντας την τακτική που είχε υιοθετηθεί κατά την τελευταία δεκαετία από τον πρώην πρόεδρο του θεσμού Γιώργο Λούκο, βάσει της οποίας το Φεστιβάλ ολοκλήρωνε τον κύριο όγκο των δράσεων του μέσα στο καλοκαίρι. Επιπλέον γεννιέται και το ερώτημα κατά πόσο είναι θεμιτό να εγκρίνουν εκδηλώσεις επικεφαλής φορέων που έχουν υποβάλει αιτήματα, καθώς εκτός από το Φεστιβάλ δύο εκδηλώσεις που πήραν το πράσινο φως ανήκουν στη Λυρική Σκηνή.

Για ποιο λόγο έμειναν απέξω ονόματα όπως ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Γιάννης Πάριος κι ο Στέφανος Κορκολής –ο οποίος θα εμφανιζόταν για να στηρίξει τους σκοπούς του σωματείου Ελπίδα –δεν έγινε γνωστό. Οι Tindersticks ωστόσο, όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες, δεν μπήκαν στην προτεινόμενη λίστα καθώς θεωρήθηκε πως η συναυλία δεν συνάδει με τον χώρο, ενώ η αίτηση για το αφιέρωμα στον Κοέν απορρίφθηκε αρχικά επειδή είχε ελλείψεις που δεν απαντήθηκαν από τους διοργανωτές.