Σε πολιτικές κόντρες πάνω από τους λόφους των σκουπιδιών που συσσωρεύονται σε δρόμους και πεζοδρόμια επιδίδονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ να μην υποχωρήσει ως προς τις κινητοποιήσεις της γενικεύει την αντιπαράθεση, ενώ ο επικείμενος καύσωνας μπορεί να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για τη δημόσια υγεία όταν συναντηθεί με τους τόνους των απορριμμάτων.

Μπροστά στην προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για λήξη των κινητοποιήσεων στους δήμους, η οποία ατύχησε, η κυβέρνηση αναζήτησε χθες αντίβαρο στη μάχη με την αντιπολίτευση. Με δύο σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις, Μαξίμου και Κουμουνδούρου κατηγορούν τη ΝΔ ότι επιδιώκει την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, ενώ ειδικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύονται βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ.

ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΤΑ ΝΔ. Από κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται ότι οι γαλάζιοι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ άλλαξαν στάση σκόπιμα και ψήφισαν λευκό αντί για τη λήξη της απεργίας, ενώ διατυπώνονται προσωπικές αιχμές κατά του Αδωνη Γεωργιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τους καταλογίζουν πως εκτός από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, επενδύουν πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτούν «τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία».

Για ταύτιση της ΝΔ με επιχειρηματικά συμφέροντα είχε κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και το Μαξίμου, ενώ στη δική της ανακοίνωση η οδός Πειραιώς επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ψεύδεται απέναντι στους πολίτες και κρατά ομήρους τους συμβασιούχους, προχωρώντας σε φωτογραφικές μονιμοποιήσεις και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου διαψεύστηκε προεξοφλώντας την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων μετά την πρωινή συνάντηση της ΠΟΕ ΟΤΑ με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, κάνοντας λόγο σε επίσημη ανακοίνωση για «καλό κλίμα» και «εποικοδομητική συνάντηση».

ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει στους συνδικαλιστές τέσσερις προτάσεις, βελτιώσεις στην τροπολογία που ψηφίστηκε το απόγευμα από τη Βουλή (σ.σ. με τις ψήφους μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), οι οποίες μεταξύ άλλων καταργούν το όριο ηλικίας για τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και πριμοδοτούν τους ήδη υπηρετούντες συμβασιούχους.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έδωσε υποσχέσεις για περισσότερες από τις 2.500 προσλήψεις μονίμων που ανακοίνωσε ο Πάνος Σκουρλέτης και για διασφάλιση της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δήμους και όχι από ιδιώτες.

Ωστόσο, η ΠΟΕ ΟΤΑ γύρισε τελικά την πλάτη στις βελτιωμένες αυτές κυβερνητικές προτάσεις και χθες το απόγευμα αποφάσισε να συνεχίσει έως την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις της οπότε και θα επανακαθορίσει τη στάση της. Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε καθώς μετά τη λήξη της συνάντησης στο Μαξίμου, η εικόνα που όλοι είχαν αποκομίσει είναι ότι η Ομοσπονδία θα προχωρούσε σε αναστολή των κινητοποιήσεων.

«Υπήρξαν βελτιώσεις στην τροπολογία Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, καθώς ελήφθη υπόψη και η πρόταση της Ομοσπονδίας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά εξερχόμενος από τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας, δηλώνοντας και αυτός πως κυριάρχησε καλό κλίμα.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ. Σύμφωνα με στελέχη των δήμων, μετά την κυβέρνηση που εγκλωβίστηκε στις αρχικές εξαγγελίες περί μονιμοποιήσεων, με τη σειρά της η ΠΟΕ ΟΤΑ εγκλωβίστηκε και αυτή στα δικά της μαξιμαλιστικά αιτήματα –σύμφωνα με την πρόσφατη πρότασή της, ζητούσε μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Μια τέτοια διαδικασία, βέβαια, δεν ήταν εφικτή δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν ότι σκοντάφτει στις συνταγματικές επιταγές. Την τελευταία στιγμή, όπως σχολιάζεται για να μη δείξει πως αφήνει αμαχητί τον αγώνα και εγκαταλείπει μερίδα των συμβασιούχων οι οποίοι δεν θα κατορθώσουν να παραμείνουν στις θέσεις τους, αποφασίστηκε να συνεχίσει για μερικά 24ωρα την κινητοποίηση.

Οι παροικούντες την Πλατεία Καραϊσκάκη όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ γνωρίζουν ότι αν επιμείνουν στη στάση τους και αφήσουν τους δρόμους να κατακλύζονται από δεκάδες τόνους σκουπιδιών εν μέσω καύσωνα και τουριστικής περιόδου, θα χάσουν κάθε πλεονέκτημα στην κοινή γνώμη.

Ως αποτέλεσμα, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ η όλη υπόθεση και από εκεί που μεγάλο τμήμα των πολιτών επέρριπτε ευθύνες στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στην εξαπάτηση εργαζομένων, που απασχολούνται σε δύσκολες μάλιστα συνθήκες, θα στραφούν εναντίον τους.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ. Τη λήξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ζητάει πλέον και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τονίζει ότι λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών οι πόλεις πρέπει να καθαριστούν χωρίς καθυστέρηση.

Δηλώνοντας πως αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την απόφασή τους να μην εξαπατηθούν για μία ακόμα φορά, ο Πατούλης καλεί τους εργαζομένους να επιδείξουν υπευθυνότητα σε αντίθεση με τους συνομιλητές τους.

«Δεν πρέπει αυτή την κρίσιμη στιγμή του αγώνα τους να δούμε να στρέφεται εναντίον της Αυτοδιοίκησης η κοινωνία» σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και προσθέτει ότι «δεν πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν τα λάθη της κυβέρνησης».

Για τον λόγο αυτό προτρέπει τους εργαζομένους να καθαρίσουν τις πόλεις. «Ο δίκαιος αγώνας τους πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί, με τη διαφορά ότι θα είναι πιο δυνατός αφού θα έχουν στο πλευρό τους το σύνολο της κοινωνίας και την Αυτοδιοίκηση» τόνισε.

Εκκληση να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι απηύθυνε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που προειδοποίησε ότι σε κάθε περίπτωση ο δήμος θα υπερασπίσει τη δημόσια υγεία. Αφησε έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα Μπουτάρη για ιδιωτικά συνεργεία. «Η απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είναι άστοχη και υπερβολική» ανέφερε ο Καμίνης.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών καλώντας όλους να προτάξουν το γενικό καλό και να μην εμμείνουν σε μετατόπιση ευθυνών και σε φθηνά πολιτικά παιχνίδια. «Η οικονομική ζημιά για χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού είναι τεράστια, εξαιτίας των επιπτώσεων από τις μίνι χωματερές που έχουν σχηματιστεί σε κάθε επιχειρηματική περιοχή του Λεκανοπεδίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αποδέκτης παραπόνων από φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει γίνει, όπως η ίδια δήλωσε, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. «Ζητούν άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και να αποφευχθεί πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς» σημειώνει.

Εντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Στην Ελλάδα, ενώ σωρεύονται τόνοι σκουπίδια, δεν υπάρχει κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί ούτε τα βασικά θέματα της καθημερινότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για «πολιτική απάτη» της κυβέρνησης. Το Ποτάμι σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραμένει μπλεγμένη στα σκουπίδια».