Τρεις προσφορές κατατέθηκαν από ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Θα τις εξετάσει σε έκτακτη συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, προκειμένου να αξιολογήσει την πιο συμφέρουσα και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό ο καθαρισμός της πόλης.

«Η απόφαση είναι ειλημμένη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μπουν ιδιώτες. Η ανάθεση λέει ότι θα δουλέψουν επί 24ωρου βάσεως για να καθαρίσει η πόλη σε τρεις μέρες. Αυτό δεν θα πει ιδιωτικοποίηση, γιατί είναι μία έκτακτη ανάγκη που δεν την καλύπτουν οι εργαζόμενοι» είπε ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την ανακοίνωση που έβγαλε το Συντονιστικό Συλλόγων Δ. Θεσσαλονίκης, που απαιτεί να αποσυρθούν οι ιδιώτες για να επιτραπεί η κυκλοφορία των απορριμματοφόρων με προσωπικό ασφαλείας.

«Λένε να αποσύρουμε τους ιδιώτες κι αυτοί να βγάλουν 15 αυτοκίνητα. Αυτά είναι κοροϊδιλίκια. Εγώ θα αποσύρω τον διαγωνισμό σε ιδιώτη, εάν πουν ότι βγαίνουμε αύριο το πρωί όλοι και καθαρίζουμε την πόλη» τόνισε ο δήμαρχος.

Κατονόμασε το ΠΑΜΕ ως υποκινητή των κινητοποιήσεων, ενώ υποστήριξε πως σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών από τον ιδιώτη, τότε θα ζητήσει την επέμβαση της Αστυνομίας.

Οι συμβασιούχοι έχουν συνάντηση την Τρίτη με τον δήμαρχο, ενώ το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Το πρωί της Τρίτης, σε ένδειξηκαλής θέλησης και στην προσπάθειά τους να πείσουν τη διοίκηση του δήμου να μην αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι επέτρεψαν την κυκλοφορία απορριμματοφόρων, με προσωπικό ασφαλείας, στους δρόμους της πόλης.

Από τη Δευτέρα το απόγευμα 10 οχήματα πραγματοποιούν αποκομιδή, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένο συνολικά 27 απορριμματοφόρα, μοιρασμένα σε τρεις βάρδιες, να μαζέψουν τα σκουπίδια που έχουν σχηματίσει «βουνά» στους κάδους.

Η αποκομιδή, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πραγματοποιείται στις περιοχές της Τούμπας, Χαριλάου και Βασ. Ολγας, ενώ τα απορριμματοφόρα θα περάσουν και από το κέντρο της πόλης.

«Δεν θα αφήσουμε να μπει ιδιώτης. Η διαφορά στην πόλη άρχισε να φαίνεται» υποστήριξε η κ. Χοροζίδη.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της έως τώρα αποκομιδής εμφανίζεται και ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς. «Τις τελευταίες ώρες μαζεύτηκαν 330 τόνοι σκουπιδιών. Θεωρώ ότι με την πρωινή βάρδια που επέτρεψαν οι συμβασιούχοι, θα ξεπεράσουμε τους 420 τόνους» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, προέχει η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων μέχρι την Παρασκευή, καθώς η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, έχει προγραμματιστεί να βγουν στους δρόμους και οι υδροφόρες του δήμου προκειμένου να πλύνουν τους κάδους και τα πεζοδρόμια.