Με μπαλώματα επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους υποσχέθηκε μονιμοποίηση μετά το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παράταση των συμβάσεών τους.

Λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, όλη η χώρα και κυρίως οι μεγάλες πόλεις πνίγονται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, ενώ ο καύσωνας που προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες αυξάνει τα προβλήματα. «Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών» υπήρξε και η ενδεικτική επισήμανση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που αποτελεί τον τελευταίο ελιγμό του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ώστε να καλυφθούν οι συμβασιούχοι, παρατείνει το αδιέξοδο καθώς δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους δημάρχους ούτε, ακόμη περισσότερο, τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε χθεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ ΟΤΑ) αποφάσισαν όχι μόνο συνέχιση αλλά και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η λογική της ρύθμισης Σκουρλέτη έχει στόχο να ξεπεράσει την αντισυνταγματική παράταση των συμβάσεων, όπως έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο, και να βαφτίσει το κρέας ψάρι.

Ετσι επιμένει σήμερα, παρά τις αντιδράσεις, να καταθέσει την τροπολογία βάσει της οποίας οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις διάρκειας μέχρι οκτώ μηνών με το αιτιολογικό των έκτακτων αναγκών και λόγων δημοσίου συμφέροντος και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή προκήρυξη μόνιμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπάρχει πρόβλεψη αφότου εκδοθεί προκήρυξη για μόνιμες θέσεις και κάποιος συμβασιούχος βρίσκεται στους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων, οι φορείς (εν προκειμένω οι δήμοι) να μπορούν να τους προσλάβουν λόγω έκτακτων αναγκών.

Οταν εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες, τότε σε περίπτωση που ο όποιος προσληφθείς δεν συγκαταλέγεται στους διοριστέους απολύεται και τη θέση παίρνει αυτός που κρίθηκε κατάλληλος.

Ωστόσο, το πρώτο αγκάθι στην προωθούμενη ρύθμιση αποτελεί η πατέντα που επιχειρεί να περάσει ο Σκουρλέτης. Επιδιώκει δηλαδή να προσληφθούν με προσωρινές συμβάσεις οι ήδη εργαζόμενοι, ενόψει της έκδοσης προκήρυξης για τις μόνιμες θέσεις από το ΑΣΕΠ. Μόνο που ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα αφότου έχει εκδοθεί η προκήρυξη.

«Πανελλήνια πρωτοτυπία»

«Φοβάμαι ότι το υπουργείο, εμφανώς αιφνιδιασμένο τόσο από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και από την απόλυτα δικαιολογημένη οργή των ενδιαφερομένων και των συλλογικών συνδικαλιστικών φορέων τους, επιλέγει πάλι μια υβριδική ρύθμιση με την πανελλήνια πρωτοτυπία της κατάρτισης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ορισμένους από τους υπό απόλυση συμβασιούχους πριν από τη διενέργεια προκηρύξεων και πριν από την έκδοση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που το ίδιο προκάλεσε με τις επιλογές του» σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος του Αρείου Πάγου και εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης.

«Η έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για ανανεώσεις και σωρηδόν μονιμοποιήσεις μέσω προσλήψεων» υπήρξε το σχόλιο και από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναφέρει πως ο στρατός συμβασιούχων σχηματίστηκε αποκλειστικά επί των ημερών των σημερινών ιθυνόντων.

Αγκάθι η μοριοδότηση

Ακόμη, βέβαια, και αν περάσει από τα δικαστικά όργανα η διασταλτική αυτή ερμηνεία του νόμου, αδιευκρίνιστο παραμένει –παρά τις προφορικές κυβερνητικές εξαγγελίες –αν θα μπορέσουν οι υπηρετούντες συμβασιούχοι να λάβουν πριμ μοριοδότησης λόγω προϋπηρεσίας προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσληψή τους σε μόνιμες θέσεις.

«Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει τα έγγραφά του σε αυτό τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μια μοριοδότηση για τους ήδη εργαζομένους» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το ΑΣΕΠ είναι το μόνο που δεν δύναται να ορίσει αυξημένη μοριοδότηση σε κάποια προκήρυξη. «Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ότι η αυξημένη μοριοδότηση των παρατασιούχων συμβασιούχων δεν εξαρτάται από το ΑΣΕΠ αλλά από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή την κυβέρνηση (ελπίζω πως όχι και από τους θεσμούς)» σημειώνει ο Δημήτρης Περπατάρης.

Οπως επίσης τονίζουν νομικοί κύκλοι, επί θητείας Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών καταργήθηκε η δυνατότητα αυξημένης μοριοδότησης με αφορμή κάποια προκήρυξη προσλήψεων στα ΚΕΠ. Ως εκ τούτου, προσθέτουν, το ΑΣΕΠ πρέπει να ακολουθήσει την κείμενη νομοθεσία ή διαφορετικά να υπάρξει ειδική νομοθετική παρέμβαση για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων.

«Εν τοις πράγμασι, υπάρχει ο κίνδυνος να διασπάσει τους ενδιαφερομένους» έλεγαν, δεδομένου ότι, πέρα από τις όποιες νομικές ακροβασίες, η ρύθμιση δεν θα μπορέσει να καλύψει όλους τους συμβασιούχους. Υπολογίζεται πως περί τις 3.000 θα μείνουν τελικά εκτός, καθώς για παράδειγμα κάποιοι έχουν συμπληρώσει το 24μηνο που προβλέπει το ΠΔ Παυλόπουλου.

Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναπροσληφθούν αν δεν παρέλθει τρίμηνη διακοπή των συμβάσεών τους. «Πρόκειται εμφανώς και δυστυχώς για εμβαλωματική λύση ανάγκης με πολλές άλυτες παραμέτρους, που δυστυχώς δεν αφορά το σύνολο των ενδιαφερομένων, έχει χρονικά περιορισμένη απόδοση και δεν έχει εξασφαλισμένη ακόμη την προέγκριση ούτε των δήμων ούτε των θεσμών ούτε της ελληνικής δικαιοσύνης» υποστηρίζει ο Δημήτρης Περπατάρης.

Αυτό που δηλώνει ο γνωστός εργατολόγος είναι ότι δεν υπάρχει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νέα ρύθμιση ούτε από τους ίδιους τους δήμους, κάποιοι από τους οποίους πρέπει να τροποποιήσουν τους οργανισμούς ανθρώπινου δυναμικού για να μπορέσουν να προσλάβουν μονίμους. Αλλωστε, μένει να διευκρινιστεί κατά πόσον οι δανειστές επιτρέπουν τις προσλήψεις αυτές χωρίς να τις συγκαταλέγουν στον κανόνα των τεσσάρων αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη που έχει προβλεφθεί.

Προκύπτει, κατά τον τρόπο αυτό, ένα ακόμη αγκάθι που «ακούει» στο όνομα των θεσμών και όχι μόνο. Οι προβλέψεις για μόνιμες προσλήψεις στους δήμους μάλλον θα είναι μηδενικές κατά την επόμενη διετία, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου.

«Με τη ρύθμιση αυτή, το υπουργείο βάζει χέρι στο ποιες προσλήψεις θέλει να κάνει κάθε δήμος. Ενώ υπάρχει η εκτίμηση πώς θα ξαναχτυπήσει η καμπάνα για το θέμα της ποσόστωσης των προσλήψεων από τους θεσμούς» σημειωνόταν χαρακτηριστικά.

Στροφή σε ιδιώτες

Εκτός από τον πιθανό διχασμό των εργαζομένων, διάσταση απόψεων έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στους κόλπους των αιρετών. Ορισμένοι, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, λόγω της αποπνικτικής κατάστασης στις περιοχές τους στρέφονται σε ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Για το ζήτημα η Κεντρική Ενωση των Δήμων (ΚΕΔΕ) έχει προγραμματίσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση. «Με τον ερασιτεχνικό τρόπο που χειρίζονται το θέμα συμβάλλουν, ηθελημένα ή μη, στην είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Εμείς θα αντισταθούμε σε τέτοιες πρακτικές» ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη.