Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ερευνάται από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, αναφέρει η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Ο Μιούλερ ερευνά τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικάνικες εκλογές του 2016 και την πιθανή συνωμοσία της με την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ.

Ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είχε καταθέσει την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο την πεποίθησή του πως η απόλυσή του από τον πρόεδρο Τραμπ είχε ως στόχο να υπονομεύσει την έρευνα για τον ρόλο της Ρωσίας κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Επικαλούμενη πέντε άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η Ουάσιγκτον Ποστ γράφει ότι ο Νταν Κόατς, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), και ο Ρίτσαρντ Λέτζετ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της NSA είχαν συμφωνήσει να μιλήσουν σε ανακριτές του Μιούλερ, ίσως και αυτήν την εβδομάδα.

Καταδίκασε η ομάδα νομικών συμβούλων του προέδρου

Η έρευνα κατά του Τραμπ για πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την απόλυση του Κόμεϊ στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ομάδα νομικών συμβούλων του Τραμπ καταδίκασε άμεσα το δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπος της ομάδας, Μαρκ Κοράλο, είπε: «Η διαρροή από το FBI πληροφοριών που αφορούν τον πρόεδρο είναι αισχρή, αδικαιολόγητη και παράνομη».

Εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας του Μιούλερ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ενώ θεωρείται απίθανο αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, το αμερικανικό σύνταγμα επιτρέπει την πρόταση μομφής και την αποπομπή του.

Η παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει βάση για αποπομπή, αλλά τέτοια κατηγορία απαιτεί την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ.