Το αίμα του 16χρονου Γιάννη Σουρδή βράζει. Είναι στην ηλικία που διψάει για ζωή. Κάνει όνειρα, βλέπει ψηλά, θέτει στόχους. Γιατί όχι άλλωστε; Είναι νέος, είναι ταλαντούχος, είναι περιζήτητος. Κι ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στον μαγευτικό κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Γουότφορντ.

Πριν από μία πενταετία, σχεδόν τυχαία, βρέθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, αφού η πρώτη του ενασχόληση με τον αθλητισμό ήταν στις πισίνες ως φέρελπις πολίστας (κι εκεί όμως ως τερματοφύλακας) ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, ο οποίος στα νεανικά χρόνια του υπήρξε παίκτης της υδατοσφαίρισης. Εν τέλει το χορτάρι κέρδισε τη μάχη με το νερό. Κερδισμένο είναι πολύ πιθανό να βγει και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού οι μύστες της θέσης των γκολκίπερ έχουν διακρίνει ένα αστέρι που γεννιέται. Τον Φεβρουάριο του 2013 χρειάστηκε μόλις μία δοκιμή για να πείσει τον τότε προπονητή τερματοφυλάκων των ακαδημιών του Τριφυλλιού Βαγγέλη Λάππα και τα υπόλοιπα στελέχη των Πρασίνων ότι αξίζει μια θέση στο δυναμικό της ομάδας. «Ο σωματότυπος του Γιάννη και η προοπτική που έδειχνε πως έχει, παρά τις όποιες ατέλειες, μας οδήγησε στην απόφαση ότι άξιζε να επενδύσουμε στο ταλέντο του» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο νυν κόουτς τερματοφυλάκων της αραβικής Αλ Ντάφρα, ο οποίος εξήρε τον χαρακτήρα του λέγοντας ότι «πέρα από το ταλέντο, τη δουλειά και την εκπαίδευση, τα θέλω του βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ξεπέρασε όσες δυσκολίες αντιμετώπισε κι έχει το mentality των υψηλού επιπέδου αθλητών».

Ο σοβαρός τραυματισμός (έμεινε πέντε μήνες εκτός δράσης) που υπέστη στον ώμο τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν τον πτόησε. Αντιθέτως, τον πείσμωσε, τον δυνάμωσε και τον ώθησε να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Την ώρα που άλλα παιδιά της ηλικίας του ζούσαν στην ανεμελιά των σχολικών χρόνων, ο Γιάννης συνδύασε σχολείο και ποδόσφαιρο. Το πρωί στα θρανία, το απόγευμα στα γήπεδα και το βράδυ στο διάβασμα. Δούλεψε σκληρά για να καλύψει το χαμένο έδαφος και δικαιώθηκε. Οι άνθρωποι της Γουότφορντ εντυπωσιάστηκαν από την παρουσία του με τον Παναθηναϊκό, ζήτησαν να τον τεστάρουν, κι ενθουσιάστηκαν ακόμη περισσότερο όταν διαπίστωσαν διά ζώσης το πλούσιο ταλέντο και την προοπτική που έχει για να πετύχει στο υψηλότερο επίπεδο. Με συνοπτικές διαδικασίες ήρθαν σε συμφωνία με τους Πράσινους και τον 16χρονο γκολκίπερ, στον οποίο εξασφάλισαν πλήρη υποτροφία για το σχολείο όπου θα φοιτήσει, αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον σε μια οικογένεια που θα τον φιλοξενεί για την επόμενη διετία.

«Ζω ένα όνειρο» παραδέχθηκε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υψηλόσωμος (1,91 μ.) γκολκίπερ και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να αρχίσει αυτή η νέα πρόκληση. Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο, γιατί όταν δοκιμάστηκα στη Γουότφορντ διαπίστωσα πόσο υψηλό είναι το επίπεδο και πόσο μεγάλος θα είναι ο ανταγωνισμός. Ωστόσο, πάντα μου άρεσαν τα δύσκολα. Ποτέ δεν έψαχνα το εύκολο, όπως το να βάζω γκολ. Θέλω να αναλαμβάνω ευθύνες. Η πρόκληση που έχω μπροστά μου είναι τεράστια αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η θέλησή μου να πετύχω. Θα κυνηγήσω το όνειρό μου».