Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Παρασκευή ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με τη βοήθεια των ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας για να παράσχει πολιτική βεβαιότητα και να οδηγήσει τη Βρετανία σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία μιας συμφωνίας για το Brexit.

Η Μέι ζήτησε σήμερα από τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ την άδεια για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση αφού το Συντηρητικό Κόμμα της έχασε στις εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μερικές ημέρες πριν από την ημερομηνία που επρόκειτο να αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι δήλωσε πως μπορεί να βασιστεί στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη των «φίλων» της του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», δήλωσε.

«Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Τερέζα Μέι απορρίπτει έτσι τις εκκλήσεις να υποβάλει την παραίτησή της που διατυπώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών.

Το DUP είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως δεν σχολιάζει πληροφορίες ότι συμφώνησε να στηρίξει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς της Μέι.

Μερικοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη του DUP μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύουν πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.

Στον ρυθμό των μετασεισμών μίας ανατρεπτικής εκλογικής αναμέτρησης, η οποία δεν ανέδειξε κανέναν επί της ουσίας νικητή, ζουν οι Βρετανοί. Με το πρώτο φως της Παρασκευής, ένα είναι πλέον σαφές: κανένα κόμμα, ούτε οι Τόρις της Τερίζα Μέι ούτε οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό των 326 εδρών που θα τους επέτρεπε να σχηματίσουν μία στιβαρή κυβέρνηση. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα επτά ετών που η Βρετανία βρίσκεται σε αυτήν κατάσταση.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα σοκ, το οποίο βυθίζει τη χώρα σε αβεβαιότητα μία ανάσα πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit – στις 19 Ιουνίου – οι Συντηρητικοί παίρνουν μόλις 319 έδρες στο Κοινοβούλιο. Η μεγάλη χαμένη ωστόσο είναι η ίδια η Μέι. Η κάκιστη προεκλογική εκστρατεία δεν τής στοίχισε μόνο σε έδρες. Εχασε ψήφους, έχασε την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού, όπως τόνισε ο πολιτικός της αντίπαλος που έσπευσε βέβαια να της ζητήσει να αφήσει χώρο για μία κυβέρνηση, η οποία πραγματικά θα αντιπροσωπεύει τον βρετανικό λαό.

Η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτό θέλει να βλέπει η Μέι. Ισως οι πιο εξαγριωμένοι είναι αυτοί τη στιγμή οι ίδιοι οι Συντηρητικοί, οι οποίοι την κατηγορούν ότι έδωσε σε αυτές τις εκλογές προσωποκεντρικό χαρακτήρα. Προς το παρόν, σύμφωνα με το Sky News, βρίσκονται σε συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.Ακόμη όμως και αν η Μέι συμμαχήσει με τους Ιρλανδούς Ενωτικούς, «οι οποίοι παραδοσιακά είναι πιο κοντά στους Συντηρητικούς, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση ιδιαίτερα σύντομη», εκτιμά ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Αβεβαιότητα λίγο πριν από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Πολύ περισσότερο ωστόσο από το μέλλον της Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον του Brexit. Ηδη εκφράζονται οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη, με τον ευρωπαίο επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ να προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν στην ώρα τους. Ενας αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας, υποστηρίζει ο Έτινγκερ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ ωστόσο κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος κυλάει και πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με όποια κυβέρνηση σχηματιστεί στη Βρετανία.Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, διεμήνυσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στο ίδιος μήκος κύματος, ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ χαρακτήρισε «έκπληξη» το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι το Brexit είναι Brexit και ότι το πώς ψήφισαν οι Βρετανοί την Πέμπτη δεν αλλάζει το πώς ψήφισαν πριν από έναν χρόνο για την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνο τον Κόρμπιν, ο οποίος ενισχυμένος κατά 31 έδρες (261),εκτός από έτοιμος να ηγηθεί μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά, καθώς έχει ενεργοποιηθεί το Αρθρο 50 της Λισσαβώνας, αλλά σε άλλη βάση από εκείνη που έχουν θέσει οι Συντηρητικοί. «Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Εκτός από το Brexit και το μεταναστευτικό, η υγεία και κυρίως η ασφάλεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις – τρεις σε διάστημα περίπου τριών μηνών.

Η Μέι έπαιξε και έχασε. Εκανε, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, το ίδιο λάθος που έκανε και ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα για να σωπάσει τους ευρωφοβικούς του κόμματός τους και αποσύρθηκε τελικά στο περιθώριο. Μένει να φανεί αν η Μέι θα ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα και για τους εθνικιστές της Σκωτίας

Μία θέση στους χαμένους των εκλογών καταλαμβάνει και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP). Αν και πρώτο κόμμα στη Σκωτία, το κόμμα της Νίκολα Στέρτζον μετρά σημαντικές απώλειες στο Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων του πρώην επικεφαλής του κόμματος Αλεξ Σάλμοντ και του δεύτερου τη τάξει Ανγκους Ρόμπερτσον.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του SNP αναγκάζουν τη Στέρτζον να αναβάλει τα σχέδιά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.