Ο Τζέιμς Κόμεϊ, πρώην διευθυντής του FBI, επιβεβαίωσε στην έγγραφη κατάθεσή του προς το Κογκρέσο, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο, ο Κόμεϊ αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν: «Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζονταν με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν οι οποίες αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

«Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ.

«Χρειάζομαι αφοσίωση»

Στην έγγραφη κατάθεσή του, αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «Χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυα εντιμότητα από την πλευρά μου».

Στο ίδιο δείπνο, αναφέρει ακόμη ότι ο Τραμπ τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόμεϊ, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επιζητούσε την αποκατάσταση «μιας σχέσης πατρωνίας κάποιου είδους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Ο Κόμεϊ θα καταθέσει δια ζώσης σήμερα Πέμπτη στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και θα χρησιμοποιήσει αυτήν την έγγραφη κατάθεση για να ανοίξει την τοποθέτησή του. Η έγγραφη κατάθεση του Κόμεϊ έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής.