Τις παραμονές των εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σήμερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέστρεψε στο βασικό προεκλογικό μήνυμά της ότι μόνο εκείνη μπορεί να καταφέρει συμφέρουσα συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit), αφήνοντας πίσω της τις έντονες διαφωνίες σε εθνικό επίπεδο για το θέμα της ασφάλειας μετά από τις δύο φονικές επιθέσεις Ισλαμιστών.

Η Μέι ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές αιφνιδιαστικά πριν από επτά εβδομάδες, στοχεύοντας στην αύξηση των βουλευτικών της εδρών πριν την έναρξη των συνομιλιών για έξοδο από την ΕΕ.

Η προεκλογική της εκστρατεία ωστόσο είχε αναπάντεχες ανατροπές – μειώθηκε το άνετο προβάδισμά της σε δημοσκοπήσεις έναντι του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), και βρέθηκε αντιμέτωπη με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 30 άτομα.

Οι δημοσκόποι συνεχίζουν να προβλέπουν νίκη των Συντηρητικών της Μέι, αλλά οι ισχυρισμοί για τεράστια πλειοψηφία έχουν εξασθενίσει. Τελευταία σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει το κόμμα της να προηγείται από μία έως 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι περισσότερες προβλέπουν ότι θα αυξήσει τον αριθμό των εδρών της.

Παρά την κριτική για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, το θέμα δεν φάνηκε να ωφελεί τον κύριο αντίπαλό της και ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει ψηφίσει εναντίον νομοθετημάτων που αφορούν την αντιτρομοκρατία και έχει εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν για την επιθετική πολιτική της αστυνομίας στην αντιμετώπιση υπόπτων.

Μέι εναντίον Κόρμπιν

Την Τετάρτη, παραμονή των εκλογών, η Μέι προσπάθησε να επαναφέρει την εκστρατεία της στο Brexit.

«Οσον αφορά τις εκλογές αύριο (σήμερα), νομίζω πως οι επιλογές και τα ερωτηματικά που χρειάζεται να θέσει ο κόσμος είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που υπήρχαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας», είπε σε ακροατήριο υποστηρικτών της στο Νόργουιτς, στην ανατολική Αγγλία.

«Και η πρώτη ερώτηση είναι ποιόν εμπιστεύεσαι να έχει στην πραγματικότητα την ισχυρή και σταθερή ηγεσία η οποία θα φέρει για τη Βρετανία την καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε.

Η Μέι έχει προσπαθήσει να χαρακτηρίσει τον Κόρμπιν ως αδύναμο ηγέτη ενός σπάταλου κόμματος το οποίο θα διαλύσει την οικονομία της Βρετανίας και θα οδηγήσει τη χώρα σε χαοτικές διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την ΕΕ.

Ο Κόρμπιν, παλαίμαχος αριστερός ο οποίος κέρδισε αναπάντεχα την ηγεσία των Εργατικών το 2015 μετά από τρεις δεκαετίες στο περιθώριο του κόμματος, έχει περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η πολιτική λιτότητας των Συντηρητικών έχει ζημιώσει τους φτωχούς και έχει αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι Εργατικοί προτείνουν την οικοδόμηση δικαιότερης κοινωνίας μέσω πολιτικών όπως η αύξηση φόρων για το πλουσιότερο 5% των φορολογουμένων, η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και η επένδυση 250 δισ. λιρών (288 δισ. ευρώ) σε υποδομές.

«Λιτότητα ή κάτι διαφορετικό»

«Η επιλογή είναι πολύ απλή. Αλλα πέντε χρόνια κυβέρνησης Συντηρητικών, άλλα πέντε χρόνια λιτότητας, άλλα πέντε χρόνια μειώσεων. Ή κάτι διαφορετικό», είπε ο Κόρμπιν σε υποστηρικτές του στο Κόλγουιν Μπέι της βόρειας Ουαλίας, υπό τον ήχο επιφωνημάτων και χειροκροτημάτων.

Για τη Μέι, η δυσκολία δεν είναι απλώς να κερδίσει, αλλά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπονομευτεί το κύρος της ενδοκομματικά καθώς και στις συνομιλίες της με τους άλλους 27 ευρωπαίους ηγέτες.

Οι κάλπες ανοίξαν στις 07:00 τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, με τις ψήφους στα περισσότερα από τα 650 εκλογικά κέντρα να έχουν καταμετρηθεί μεταξύ 05.00 και 08.00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής.