Πριν από επτά χρόνια η παράσταση «Μια τεράστια έκρηξη» είχε ανέβει στο υπόγειο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Τώρα, ο σκηνοθέτης ήθελε να την ξαναδεί με άλλο μάτι και να την ξαναφτιάξει από την αρχή. Ετσι, βλέποντας το χώρο στο θέατρο Skrow η πρώτη σκέψη του Βασίλη Μαυρογεωργίου ήταν ότι θα ήθελε να ανεβάσει εκεί αυτό το έργο.

«Από μικρός κρατάω ημερολόγια. Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με το θέατρο, ωστόσο κάποια στιγμή μου μπήκε στο μυαλό να κάνω κόμικ αυτά που γράφω. Γι’ αυτό και πήγα στη Σχολή Ορνεράκη» λέει ο σκηνοθέτης. «Το 2010 στο “24 hour plays” που είχε οργανώσει ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, έπρεπε μέσα έξι ώρες να παραδώσουμε ένα κείμενο. Εκεί άρχισα να γράφω και βγήκε το πρώτο μέρος της “Εκρηξης”. Τότε γνωριστήκαμε με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο και αποφασίσαμε να το κάνουμε έργο και να το ανεβάσουμε κανονικά, μαζί με την Μαρία Φιλίνη και την Κατερίνα Μαυρογεώργη. Η παράσταση συνέπεσε με την εποχή που μπήκαμε στο ΔΝΤ, ανέβηκε μια χρονιά πήγε αρκετά καλά και ενώ είχαμε οργανώσει να κάνουμε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, λόγω ΔΝΤ έγινε πανικός και ακυρώθηκαν τα πάντα. Από τότε ένιωσα ότι έχει μείνει κάτι ημιτελές μέσα μου και στο έργο και είχα την ανάγκη να το επικοινωνήσω περισσότερο και να το ξαναδώ. Διαβάζοντας το “Manifesto’’ του Ηλία Κυριαζή ένα από τα πιο επιδραστικά και δημοφιλή σύγχρονα ελληνικά κόμικς, σκέφτηκα ότι θα ήθελα να κάνω την παράσταση σαν κόμικ».

Καινούργια στοιχεία. «Στο κείμενο έχουν εμφανιστεί διάφορα πράγματα που βγήκαν από τους ηθοποιούς στις πρόβες, όπως ένας πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός που δεν υπήρχε παλιά στο έργο. Σκηνοθετικά, ακριβώς σε σχέση με την ιδιομορφία που έχει ο χώρος, χώρισα την παράσταση σε τέσσερα κομμάτια που αντιπροσωπεύουν το μέρος που ζει ο Γιώργος, ο πρωταγωνιστής. Το πάνω κομμάτι αντιπροσωπεύει ρεαλιστικούς χώρους κυρίως, ενώ το δεξιά αντιπροσωπεύει πιο πολύ το όνειρο. Είναι σαν σινεμά και εκεί εμφανίζονται πράγματα που είναι προβολές. Το κάτω μέρος είναι σαν το υποσυνείδητό του. Υπάρχει επίσης, μουσική που έχει γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς και ερμηνεύει ζωντανά ο Δημήτρης Τάσαινας».

Για τον ήρωα. «Συνδέομαι με πολλές αναφορές μαζί του, όπως με τις ταινίες Star Wars, που είναι οι εξωτερικές αναφορές» λέει ο Ορφέας Αυγουστίδης που ερμηνεύει τον Γιώργο. «Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τύπος ο οποίος έχει ένα ισχυρό όπλο που δεν το ξέρει ακόμα. Είναι χαρισματικός, αλλά το βλέπει σαν αδυναμία. Χρησιμοποιεί το όπλο του, τη φαντασία για να ξεφεύγει. Βλέπουμε μια πορεία του Γιώργου, το μεγάλωμά του, είναι τρυφερός, ρομαντικός και φαντάζεται ένα μέλλον γεμάτο ηρωικές πράξεις, αστρικά ταξίδια, πνευματικούς δασκάλους Τζεντάι και μαχητικές πριγκίπισσες».

Η Άννα Καλαϊτζίδου και η Αριάδνη Καβαλιέρου έχουν αναλάβει όλους τους υπόλοιπους ρόλους της παράστασης. «Ξεκινάει από την παιδική και εφηβική ηλικία και καταλήγει στο σήμερα» λέει η Αριάδνη. «Οι πρώτοι ρόλοι είναι σαν καρτούν και όσο προχωράει το έργο γίνονται όλο και πιο πραγματικοί. Σε πολύ λίγο διάστημα πρέπει να προκαλέσεις στον ήρωα ένα συναίσθημα, να φτιάξεις μια ατμόσφαιρα και να τον πας παρακάτω. Είναι ένας ήρωας που πηγαίνει από τον έναν στον άλλο. Είναι σαν μπαλάκι, ώσπου να βρει τον χαρακτήρα του. Περνάει από διάφορους ανθρώπους μέχρι να βρει την προσωπικότητα του, να πατήσει πόδι και να επιβληθεί». Η Αννα ερμηνεύει τους πιο βαρείς χαρακτήρες, ενώ η Αριάδνη εκείνους που δίνουν στον ήρωα λίγο πνοή. Η μια τον τραβάει προς τα κάτω, ενώ η άλλη θέλει να τον σώσει κατά κάποιον τρόπο. «Αφηγούμαστε την ιστορία ενός ανθρώπου, οπότε για μένα λειτουργεί όπως είναι στο μυαλό μου αυτά που έχω ζήσει την εποχή της εφηβείας μου. Είναι μια περιοχή και εποχή που πάντα πηγαίνω με μεγάλη τρυφερότητα, γιατί κάποιοι έχουν μείνει για κάποιο λόγο στο κεφάλι σου και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον με κακή διάθεση».

Ταυτότητα παράστασης

«Μια Τεράστια Εκρηξη»

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Εκτέλεση μουσικής: Δημήτρης Τάσαινας

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Art direction: Λυδία Κοντογιώργη

Επιμέλεια Κίνησης: Έλενα Γεροδήμου

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Παίζουν: Ορφέας Αυγουστίδης, Άννα Καλαϊτζίδου, Αριάδνη Καβαλιέρου

Skrow Theater (Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 210-7235.842).

Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Κυριακή στις 21.15. Έως 27/6.