Ο Ντέιβιντ Ρανκ, επιτετραμμένος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, παραιτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξ αιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψαν σχεδόν διακόσια κράτη το 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αννα Ρίτσι-Αλεν επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Ρανκ, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αναρτήσεις στο Twitter που ισχυρίζονται πως παραιτήθηκε διότι δεν μπορούσε να παραδώσει στην Κίνα την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής απόφασης, την περασμένη εβδομάδα, για απόσυρση από τη συμφωνία.

«Εχει συνταξιοδοτηθεί από τη διπλωματική υπηρεσία», είπε η Ρίτσι-Αλεν, εκπρόσωπος για τη Διεύθυνση Ανατολικής Ασίας του υπουργείου. «Ο κ. Ρανκ πήρε μια προσωπική απόφαση. Εκτιμούμε τα χρόνια της αφοσιωμένης του υπηρεσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ», τόνισε.

Η θέση αναμένεται να καλυφθεί προς το τέλος του μήνα από τον κυβερνήτη της Αϊόβα, Τέρι Μπράνσταντ, που έχει επιλέξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενο πρεσβευτή στο Πεκίνο.

Tweet του ειδικού επί Κίνας Τζον Πόμφρετ επικαλείται ανώνυμες πηγές που ισχυρίζονται ότι ο Ρανκ παραιτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να υποστηρίξει την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Αλλη ανάρτηση του Πόμφρετ στο Twitter αναφέρει ότι ο Ρανκ είχε καλέσει το προσωπικό της πρεσβείας για να του εξηγήσει πως δεν μπορούσε να παραδώσει διπλωματικό σημείωμα που ενημέρωνε την κινεζική κυβέρνηση για την αμερικανική απόφαση.

Εχει αποψιλωθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ανώτατο στέλεχος επιβεβαίωσε τα περιεχόμενα των tweets, αλλά πρόσθεσε ότι αφότου ο Ρανκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πάρει σύνταξη, ειδοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκαταλείψει τη θέση του αμέσως. Το στέλεχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Τζόναθαν Φριτς, οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας στην Κίνα, θα υπηρετήσει ως επιτετραμμένος στη θέση του Ρανκ, είπε η Ρίτσι-Αλεν.

Ο Ρανκ υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα 27 χρόνια, και είχε επίσης υπηρετήσει ως πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν από το 2011 έως το 2012.

Την 1η Ιουνίου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε δεκτή την παραίτηση του διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου, ο οποίος ήταν μεταξύ των λίγων εναπομεινάντων ανώτατων στελεχών του υπουργείου που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα, είπε άλλος αξιωματούχος.

Ο Αρνολντ Σακόν είχε υπηρετήσει ως γενικός διευθυντής του διπλωματικού σώματος και ως διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού.

Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον αναπληρωτή του Τζον Σάλιβαν και τον υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Τομ Σάνον, τον τρίτο τη τάξει αμερικανό διπλωμάτη, οι περισσότερες θέσεις ανώτατων αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είτε παραμένουν κενές είτε καλύπτονται από προσωρινό προσωπικό.