Αυξάνεται συνεχώς η εξάπλωση του Ιντερνετ στην Ελλάδα, 8 στους 10 Ελληνες αφιερώνουν καθημερινά αρκετό χρόνο για να σερφάρουν στο Διαδίκτυο από τον επιτραπέζιο ηλεκτρονικό υπολογιστή, το smpartphone ή το tablet τους.

Η διείσδυση του Ιντερνετ στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της έρευνας Focus ontechlife (το δείγμα της ξεπέρασε τα 20.000 άτομα) που αφορούσε το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 στις ηλικίες των 13-74 ετών το ποσοστό χρήσης του Διαδικτύου ανέρχεται στο 81,4%! Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο κατά περίπου 4 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο που είχε διαμορφωθεί στο 77,6%.

Καθημερινοί χρήστες είναι με βάση τα στοιχεία της ίδιας έρευνας το 70,6% των Ελλήνων ενώ στις ηλικίες 13-44 ετών η χρήση του Ιντερνετ εκτοξεύεται στο 87,8%! Επίσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι εξαιρετικά δημοφιλή αν αναλογιστεί κανείς ότι 47,5% των Ελλήνων χρηστών δηλώνουν ότι διατηρούν λογαριασμό σε κάποιο από αυτά (facebook, twitter, Ιnstagram κ.λπ.) και τα επισκέπτονται σε καθημερινή βάση.

Η μέση διάρκεια της ημερήσιας χρήσης του Διαδικτύου διαμορφώθηκε στα 177 λεπτά. Την υψηλότερη επίδοση παρουσιάζει η κατηγορία των χρηστών ηλικίας 18-24 ετών, όπου η μέση διάρκεια καθημερινού σερφαρίσματος φτάνει τα 243 λεπτά! Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη ημερήσια χρήση του Διαδικτύου παρουσιάζει η ηλικιακή ομάδα 55 – 64 ετών. Ομως και η συγκεκριμένη ομάδα χρηστών ξεπερνά τις 2 ώρες (134 λεπτά)!

Επίσης, αυξημένη εμφανίζεται και η χρήση των smartphones: ήδη 7 στους 10 Ελληνες κατέχουν μια τέτοια συσκευή. Ταυτόχρονα, το smartphone αναδεικνύεται με βάση την έρευνα ως κύριο μέσο πρόσβασης στο Ιντερνετ ιδιαίτερα για τους νέους. Ειδικότερα, 54% των Ελλήνων συνδέονται καθημερινά στο Ιντερνετ από το κινητό, και σχεδόν οι 9 στους 10 χρήστες είναι ηλικίας 13 – 24 ετών. Μάλιστα, το smartphone ως μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο προηγείται και σε επίπεδο νοικοκυριού, σε ποσοστό 65,1%, με τις επόμενες δύο δημοφιλέστερες συσκευές να είναι το laptop (53,2%) και ο σταθερός υπολογιστής (36,9%).

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, από την έρευνα διαπιστώνεται ότι πλέον 7 στα 10 (69,7%) δηλώνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ακόμη, 1 στα 4 νοικοκυριά (965 χιλιάδες) δηλώνει ότι έχει συνδρομητική τηλεόραση, ποσοστό που αυξάνεται στο 33,3% στα νοικοκυριά με 4 ή περισσότερα μέλη.

Αρκετά διαδεδομένη είναι και η χρήση των εφαρμογών, αφού περίπου οι μισοί (49,3%) δηλώνουν ότι κατεβάζουν apps στο smartphone, με τις 5 δημοφιλέστερες κατηγορίες να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χάρτες, τα παιχνίδια, η ενημέρωση και η μουσική – video.

Τα παιδιά. Στις πολύ μικρές ηλικίες 5-12 ετών συνδέεται το 77% και το 89,1% στις ηλικίες 10-12. Πιο δημοφιλής συσκευή πρόσβασης το tablet (37%) και ακολουθούν ο σταθερός υπολογιστής (25,5%) και ο φορητός (25,3%). H απουσία του smartphone εξηγείται από το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες ηλικίες το ποσοστό κατοχής κινητού είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 6-12 το ποσοστό χρήσης κινητών είναι 19%, διαφοροποιείται στο 4,9% στις ηλικίες έως 9 ετών και ανεβαίνει στο 37,6% στις ηλικίες 9-12, όπου φαίνεται πως οι γονείς αποφασίζουν ότι πρέπει να δώσουν κινητό στα παιδιά τους για πιο εύκολη επικοινωνία.