Η Ουάσινγκτον έχει ενθαρρυνθεί από τις προσπάθειες της Κίνας να συγκρατήσει τη Βόρειο Κορέα, αλλά δεν θα δεχθεί την στρατιωτικοποίηση από την πλευρά του Πεκίνου νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα, προειδοποίησε σήμερα, Σάββατο, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Η δήλωση Μάτις φανερώνει πως η διακυβέρνηση Τραμπ αναζητεί μια ισορροπία ανάμεσα στη συνεργασία με την Κίνα για τη συγκράτηση των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Βορείου Κορέας και στην αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι ο Τραμπ «φλερτάρει» έντονα τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να συγκρατήσει τη Β.Κορέα, φοβούμενοι ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιτρέψει στην Κίνα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην περιοχή.

Ορισμένοι σύμμαχοι έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία ότι η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη εμπορική σύμπραξη Ειρηνικού και από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα σηματοδοτούν την υποχώρηση του παγκόσμιου ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Διάλογο του Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ της Ασίας για την ασφάλεια, ο Μάτις διαβεβαίωσε τους συμμάχους πως οι ΗΠΑ παραμένουν πλήρως δεσμευμένες έναντι των εταίρων τους.

«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενθαρρυνθεί από την ανανέωση της δέσμευσης της Κίνας να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης» δήλωσε ο Μάτις.

«Τελικά πιστεύουμε πως η Κίνα στο τέλος θα αναγνωρίσει τη Βόρειο Κορέα ως στρατηγικό μειονέκτημα και όχι ως πλεονέκτημα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μάτις υπογράμμισε πως η επιδίωξη της συνεργασίας της Κίνας στο ζήτημα της Βορείου Κορέας δεν σημαίνει πως η Ουάσινγκτον δεν θα αμφισβητήσει τις δραστηριότητες του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από