Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, εξηγώντας τους προσωπικά την απόφασή του να αποχωρήσει η χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος «καθησύχασε τους ξένους ηγέτες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στους συμμάχους τους και τις σθεναρές προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο ότι «ήταν απογοητευμένη» με την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο Ντόναλντ Τραμπ.

Απογοήτευση από Βρετανία και Καναδά

«Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στη συμφωνία του Παρισιού, όπως το έθεσε και στην πρόσφατη σύνοδο του G7» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Καναδάς είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση του Τραμπ, αλλά θα πιέσει για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Κάθριν Μακένα.

«Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος με τη θέση των ΗΠΑ. Η συμφωνία του Παρισιού είναι καλή συμφωνία για τον Καναδά και τον κόσμο» είπε η κα Μακένα για να συμπληρώσει ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής».