Το Κόμμα των Συντηρητικών της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, έγραψε την Τρίτη η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov.

Σε αντίθεση με σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί της Μέι θα αυξήσουν την πλειοψηφία τους, η ανάπτυξη και χρήση νέου μοντέλου της YouGov ανά εκλογική περιφέρεια δείχνει ότι μπορεί να χάσουν 20 από τις 330 βουλευτικές έδρες που κρατούν και ότι το Κόμμα των Εργατικών μπορεί να κερδίσει σχεδόν 30 έδρες, τονίζουν οι Τάιμς.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι Συντηρητικοί να βρεθούν με 16 λιγότερες έδρες από την αναγκαία πλειοψηφία των 326 που χρειάζεται για να κυβερνήσουν αυτοτελώς χωρίς τη συμμαχία με άλλα κόμματα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Μέι εξέπληξε σχεδόν τους πάντες τον Απρίλιο όταν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit.

Το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις άρχισε να μειώνεται εντυπωσιακά μετά την αποκάλυψη, στις 18 Μαΐου, του σχεδίου της Μέι για ανάληψη από ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων μεγαλύτερης αναλογίας του κόστους περίθαλψής τους, σχέδιο που οι αντίπαλοί της ονόμασαν «ο φόρος της άνοιας».

Το μοντέλο είχε δοκιμαστεί με το Brexit

Στο ίδιο διάστημα, οι Εργατικοί επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τις περικοπές στην αστυνόμευση που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 22 άτομα.

Εως τώρα ωστόσο, καμία δημοσκόπηση δεν έχει δείξει ότι υπάρχει πιθανότητα να χάσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία εκδίδει τις συχνές δημοσκοπήσεις του YouGov, το νέο μοντέλο υπολογισμού ψήφων βασίζεται σε στοιχεία πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και δίνουν ποσοστό 42% στους Συντηρητικούς και 38% στους Εργατικούς, τη μικρότερη διαφορά από οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η εταιρεία YouGov παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις της είναι αμφισβητήσιμες και δείχνουν μεγάλες ταλαντεύσεις στο σύνηθες μοτίβο ψήφων πολλών Βρετανών.

Ο διευθυντής της όμως, Στέφαν Σέικσπιρ, δήλωσε στους Τάιμς ότι το μοντέλο είχε δοκιμαστεί τις παραμονές της δημοσκόπησης για το Brexit πέρυσι, και έδινε σταθερά το προβάδισμα στους υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ.

Το μοντέλο βασίστηκε σε 50.000 συνεντεύξεις που έγιναν σε μια εβδομάδα και επέτρεψαν στο YouGov να εκτιμήσει τις προτιμήσεις κάθε είδους ψηφοφόρου, από το πού διαμένουν έως το πώς ψήφισαν στο Brexit, καθώς και την ηλικία τους και το κοινωνικό τους υπόστρωμα, ώστε να σταθμίσουν τα αποτελέσματα.

Ο Σέικσπιρ δήλωσε πάντως πως οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν ριζικά μέχρι τις 8 Ιουνίου.