Πολιτικές αναταράξεις και μια κλιμακούμενη σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης διαδέχονται το σοκ από την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μπήκαν σε κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης με εκατέρωθεν αιτιάσεις για τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας και τον διχασμό που προκάλεσε η επίθεση στον δημόσιο λόγο και ιδίως στο Διαδίκτυο.

Η σύγκρουση, που συνοδεύεται από υπαινιγμούς και μισόλογα για την τρομοκρατία, είχε ως αφετηρία ένα προχθεσινό –εκτός ορίων –σχόλιο στο faceboοk του ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Φιλιππάκη που στοχοποιούσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και το οποίο αποδοκιμάστηκε χθες με μια χαμηλότονη αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών. Το σχόλιο αυτό, ωστόσο, αποτέλεσε την αφορμή για μια πολιτική μάχη και ανταλλαγή πυρών στον άξονα Κουμουνδούρου – Πειραιώς, καθώς και για μια παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που έριξε λάδι στη φωτιά.

Εκατέρωθεν ανακοινώσεις

—- Η ΝΔ είχε ήδη επιτεθεί, αναφέροντας ότι «οδιχαστικός λόγος,η χυδαιότητα και η προτροπή στη βία αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή» και καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των φαινομένων. «Οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελευθερίας, δημοκρατίας και ασφάλειας. Ο διχαστικός λόγος, ηχυδαιότητακαι η προτροπή στη βία και την τρομοκρατία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Αποτελούν κίνδυνο για τηδημοκρατία, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή. Οσο η κυβέρνηση σιωπά ή αδρανεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες για την πορεία της χώρας» ήταν το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

—- Στην Κουμουνδούρου σήκωσαν άμεσα το γάντι και πέρασαν στην αντεπίθεση. Κατηγόρησαν τη ΝΔ για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Λουκά Παπαδήμου «με τη βοήθεια των μιντιακών της συμμάχων», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Η στόχευσή τους είναι να χρεώσουν στονΣΥΡΙΖΑκαι στην κυβέρνηση το τρομοκρατικό χτύπημα, να σπιλώσουν, να στήσουν ένα ιδιότυπο σκηνικό εμφυλιοπολεμικού διχασμού, να ποινικοποιήσουν την πολιτική αντιπαράθεση και να δείξουν ότι η πολιτική κριτική δήθενοπλίζει τους τρομοκράτες. Δεν είναι μόνο η τρομοκρατία που αποτελεί τελικά κίνδυνο για τη δημοκρατία, αλλά και αυτή η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση που χαρίζει σε όσους κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση αυτό που επιζητούν: να γίνουν το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα εκτός ορίων σχόλιο

Η ανάρτηση Φιλιππάκη, η οποία είχε ανάψει το φιτίλι, κατέληγε με μια πρωτοφανή στοχοποίηση του διοικητή της ΤτΕ, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στον Λουκά Παπαδήμο. «Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μία ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα» ήταν το σχόλιο στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook.

Αμεση ήταν η αντίδραση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος κατήγγειλε τον ειδικό γραμματέα της ΕΣΗΕΑ και μια σειρά από αντίστοιχα περιστατικά στο Διαδίκτυο στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Με τη σειρά του, ο Νίκος Τόσκας διαβίβασε την καταγγελία Στουρνάρα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία σχημάτισε δικογραφία και την υπέβαλε στον αρμόδιο εισαγγελέα που έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση.

Ο Πολάκης ξαναχτύπησε

Το επεισόδιο, όμως, δεν έληξε εδώ. Οι φήμες που ακολούθησαν περί σύλληψης του Φιλιππάκη προκάλεσαν την αντίδραση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του κατά της Δικαιοσύνης. Με ανάρτησή του επίσης στο facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γεια σου ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με τα αντανακλαστικά σου! Ο Τζήμερος καλεί σε πραξικόπημα μέσω facebook, χρυσαυγίτες και λοιποί καλούν σε ανοικτές βιαιοπραγίες κατά προσφύγων – μεταναστών μέσω facebook και κινητοποιείσαι επειδή ο Στουρνάρας έκανε μήνυση σε κάποιον που έγραψε πως δεν θα στενοχωρηθεί αν έσκαγε μια βόμβα στα πόδια του, όπως του Παπαδήμου –έγραψε, δεν έβαλε. Κάθε μέρα κάποιο τρολ εδώ μέσα απειλεί εμένα, στελέχη της κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό και στο όνομα της ελευθερίας του λόγου κανείς μας δεν κάνει μήνυση ούτε αυτεπάγγελτα κινείται η Δικαιοσύνη».

Αντίδραση από ΚΚΕ – Ποτάμι

Για το ζήτημα αντέδρασε και το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «Οσοι προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να συνδέσουν την καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του Λουκά Παπαδήμου με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, την αντίσταση και τους αγώνες του λαού, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των προβοκατόρικων επιθέσεων». Και Το Ποτάμι, μέσω στελεχών του (Γιώργος Μαυρωτάς – Δημήτρης Τσιόδρας), τόνισε την ανάγκη να επιληφθεί της υποθέσεως η Δικαιοσύνη και ειδικά για την περίπτωση Φιλιππάκη η ΕΣΗΕΑ.

Η ΕΣΗΕΑ

Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποδοκίμασε την ανάρτηση Φιλιππάκη με την εξής ανακοίνωση: «Στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να τραυματίσουν τη δημοκρατία, απαιτείται ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους. Η απάντηση σε καταστάσεις που την απειλούν οφείλει να είναι, σε κάθε περίπτωση, πολιτική και ομόθυμη. Ευτυχώς, αυτή τη φορά η τρομοκρατική επίθεση δεν πέτυχε τον σκοπό της. Αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής για πολιτικές που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή με διακριτές ευθύνες, για τσακισμένα δικαιώματα και κατακτήσεις όλη αυτή την περίοδο, δεν μπορούν να υπαγορεύσουν εξελίξεις, επειδή αυτός ακριβώς είναι ο δεύτερος στόχος του “αποστολέα” που δεν δίνει την ταυτότητά του. Η ψυχραιμία, όμως, η υπευθυνότητα και η καθαρή σκέψη είναι προϋποθέσεις και για τη δημοσιογραφική προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, με σεβασμό όμως στη δεοντολογία και τις ανθρώπινες αξίες, είτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει κάθε ενέργεια βίας ή παρότρυνσης σε βία κατά φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα αν κάποιοι θεωρούν ότι με την πολιτική που άσκησαν ζημίωσαν τον ελληνικό λαό και προκάλεσαν αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής».