Ξεκίνησα να κάνω θέατρο γιατί η μητέρα μου έκανε το “λάθος” να με πείσει να παρακολουθήσω μαθήματα στο πνευματικό κέντρο της οδού Ευελπίδων.

Η πρώτη παράσταση που θυμάμαι -αν και δεν θυμάμαι τον τίτλο- ήταν στο θέατρο Καλουτά στην Πατησίων με τον Ντίνο Ηλιόπουλο που υποδυόταν έναν αστυνομικό.

H πρώτη μου σκηνοθεσία ήταν η κωμωδία «Ασπρη Εύα Μαύρη Εύα» της πολύ ταλαντούχας συγγραφέως Θεοδώρας Κατσιφή. Τη σεζόν που έρχεται θα ξανασκηνοθετήσω έργο της μετά από 13 χρόνια! Ένα υπέροχο παιδικό με τίτλο «Τα μαγικά παπούτσια του κυρίου Ερνέστο».

Αν δεν έκανα θέατρο θα ήθελα να ήμουν επιστήμονας και να διδάσκω στο Χάρβαρντ! Ναι ξέρω, ακούγεται υπερφίαλο…

Μια συμβουλή από τον δάσκαλό μου είναι «Μην συγκρίνεις ποτέ τον εαυτό σου με τους άλλους, η διαδρομή του καθενός είναι αυστηρώς προσωπική».

Πάνω στη σκηνή νιώθω ότι πρέπει να συγκεντρωθώ τόσο πολύ, που φοβάμαι ότι το κεφάλι μου θα σπάσει. Μάλλον γι’ αυτό προτιμώ τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή.

Η παράσταση που πάντα θα θυμάμαι είναι του Peter Brook στο θέατρο του Bouffes du Nord στο Παρίσι με τίτλο «Le costume».

Το θέατρο για μένα είναι χαρά μόνο όταν γίνεται κάτω από καλές συνθήκες.

Ονειρεύομαι τα καλύτερα για την οικογένειά μου.

Info

Η Αγγελίτα Τσούγκου είναι σκηνοθέτις και συγγραφέας.

• Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αrts Εducational Schools London, του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

• Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Άσπρη Εύα, Μαύρη Εύα» της Θεοδώρας Κατσιφή, «Σύγχρονα Έργα Νο» του Γιούκιο Μισίμα, «Η κρυφή ερωτική ζωή της Οφηλίας» του Σ. Μπέρκοφ, «Ο Γυάλινος Κώδων» της Σύλβιας Πλαθ, «Αισθηματικές Νουβέλες δρχ. 35» των Τσούγκου-Τσαγκαράκη, «Η Υπνοφόρα» του Γκυ Ντε Μοπασάν, «Η σεξουαλική ζωή της κυρίας και του κυρίου Νικολαϊδη» της Δ. Παπαδοπούλου, «Ο παππούς έχει πίεση» της Δ. Παπαδοπούλου, «Η Σεξουαλική Ζωή του κυρίου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους» της Δ. Παπαδοπούλου, «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» της Δ. Παπαδοπούλου, «Τα Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ, «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα» του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου, «Chorus Agon» της Αγγ. Τσούγκου, «Παιδί μου, κάνε με αντ, είμαι μπλοκ» των Τσούγκου-Παπαστεργίου.

• Έχει ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Tôt Tard Theatre Co. (www.tottard.com).

• Το 2014 συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών στην παράσταση της Ερμίρας Γκόρο

«A quiet voice» ως παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτις.

• Το 2014, το κινηματογραφικό της σενάριο «Encounters» απέσπασε τρία διεθνή βραβεία και γυρίστηκε ταινία στην Καλιφόρνια.

• Τη σεζόν 2017-2018 θα επαναλάβει στο θέατρο 104 την επιτυχία «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα» και θα σκηνοθετήσει το παιδικό έργο «Τα μαγικά παπούτσια του κυρίου Ερνέστο» της Θεοδώρας Κατσιφή.

• Συμμετείχε στο πρώτο scratch night του Bob Theatre Festival και στο πλαίσιο του 10ου Bob παρουσίασε πριν από λίγες μέρες την παράσταση του έργου «Σεξ Λεξικόν».

• Εχει σκηνοθετήσει την παράσταση «Παιδί μου, κάνε με add, είμαι block» που μαζί με την Μερόπη Παπαστεργίου υπογράφει το κείμενο και η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο θέατρο 104.