Ο βομβιστής του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι είχε φωτογραφηθεί από κάμερες ασφαλείας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε την Τετάρτη το κανάλι Sky News.

Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία τη βόμβα που σκότωσε 22 ανθρώπους σε στάδιο του Μάντσεστερ όπου διεξαγόταν συναυλία, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένος στα μαύρα με μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, ανέφερε η αστυνομία.

Οι φωτογραφίες από την έρευνα που αποκάλυψε νωρίτερα η εφημερίδα New York Times (Τάιμς της Νέας Υόρκης) δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού, τα οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, προέρχονται από σακίδιο μάρκας Karrimor που έφερε ο Αμπέντι, καθώς και ο πυροκροτητής που πιθανόν κρατούσε στο αριστερό του χέρι και με τον οποίο πυροδότησε τη βόμβα.

Υπολείμματα από το σακίδιο του δράστη (και στην επόμενη φωτογραφία)

Επίσης, φαίνονται οι βίδες και οι κοχλίες που χρησιμοποιήθηκαν στον εκρηκτικό μηχανισμό προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα θύματα και να προκληθούν βαρύτεροι τραυματισμοί.

Επτά συλλήψεις

Σε επτά συλλήψεις έχει προχωρήσει τις τελευταίες 48 ώρες η βρετανική αστυνομία καθώς ερευνά «το δίκτυο», όπως αναφέρει, που βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Manchester Arena.

Παράλληλα, στη Λιβύη, από όπου καταγόταν ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας, Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, συνελήφθησαν ο πατέρας και ο ένας του αδελφός, ο οποίος ομολόγησε τη συμμετοχή τους στο Ισλαμικό Κράτος.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση και έβδομο άτομο σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας σε στάδιο στο Μάντσεστερ, μετά από έρευνες σε οικία στο Νανίτον της κεντρικής Αγγλίας.

«Ως έχει, έξι άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση», ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, έγινε γνωστό ότι η αστυνομία του Μάντσεστερ προχώρησε στη σύλληψη γυναίκας έπειτα από έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων σε συγκρότημα διαμερισμάτων, στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Η σύλληψη της γυναίκας, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά, ήταν η έκτη κατά σειρά σε σχέση με την επίθεση.

Νωρίτερα συνελήφθη άνδρας -τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν επίσης γίνει γνωστά- στο Γουίγκαν, περίπου 30 χλμ. από το Μάντσεστερ.

Ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του πακέτο, το οποίο εξετάζεται από τις αστυνομικές αρχές.

Στο μεταξύ, στην Τρίπολη της Λιβύης συνελήφθη ο μικρότερος αδελφός του βομβιστή αυτοκτονίας του Μάντσεστερ, καθώς και ο πατέρας του.

Η αντιτρομοκρατική έθεσε υπό κράτηση τον Χασέμ Αμπέντι, 20 ετών, καθώς θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Ομολόγησε ο αδελφός

Ο αδελφός του φερόμενου δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ ομολόγησε μετά τη σύλληψή του ότι γνώριζε για την προετοιμασία της επίθεσης και ότι είναι και ο ίδιος μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε μονάδα των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης.

Ο Χασέμ Αμπέντι, που συνελήφθη την Τρίτη, «είπε ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τον αδελφό του Σαλμάν Αμπέντι (…) και ομολόγησε ότι ήταν παρών στη Βρετανία το διάστημα της προετοιμασίας της επίθεσης» επισημαίνει σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Facebook η Δύναμη Αποτροπής, μονάδα της αστυνομίας που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Ο πατέρας του δράστη, Ραμαντάν Αμπέντι δήλωσε ότι δεν περίμενε από το παιδί του τέτοια ενέργεια.

Ο πυροκροτητής της βόμβας

«Μίλησα μαζί του περίπου πριν από πέντε ημέρες (…) Δεν υπήρχε κάτι περίεργο, όλα ήταν φυσιολογικά» είπε.

Παράλληλα εκτίμησε ότι ο γιος του δεν ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Σαλμάν δεν ανήκε σε καμία οργάνωση. Είμαστε μπερδεμένοι γιατί ο Σαλμάν δεν είχε αυτήν την ιδεολογία, δεν είχε αυτές τις πεποιθήσεις» πρόσθεσε.

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον πολιτών, εναντίον αθώων ανθρώπων» συμπλήρωσε.

Υπολείμματα της 12v μπαταρίας της βόμβας

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης της επίθεσης στο Manchester Arena, ο 23χρονος Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι.

Αφού πέρασε μερικά χρόνια στο Λονδίνο, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, όπου ο πατέρας καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.

Βίδα και κοχλίας (κάτω). Είχε γεμίσει με αυτά τη βόμβα για να προκαλέσει περισσότερα θύματα

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο.

Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, να κάνει χρήση κάνναβης.

Είχε αδελφή και δύο αδελφούς. Οι γονείς του έχουν επιστρέψει στη Λιβύη και για ένα μικρό διάστημα είχε πάει και ο ίδιος εκεί, ενώ προτού επιστρέψει στη Βρετανία ενδεχομένως να είχε περάσει και από τη Συρία.

Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν αποτελούσε στόχο έρευνας σε εξέλιξη, ούτε εθεωρείτο ότι συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο. Χαρακτηριζόταν μάλλον ως ένας περιθωριακός τύπος όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Ουέστμινστερ, Χαλίντ Μασούντ.

Κοχλίας

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διακριβώσουν αν έδρασε μόνος του ή ανήκε σε ευρύτερο δίκτυο. Πάντως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Μέλη της λιβυκής κοινότητας του νότιου Μάντσεστερ τον περιγράφουν ως λίγο απόμακρο, πιστό και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους.