Με τον πλέον απόλυτο τρόπο καταδικάζει η Αθήνα το νέο πολύνεκρο χτύπημα στο Μάντσεστερ, το οποίο θέτει και πάλι σε λειτουργία τον συναγερμό και παγιώνει πλέον την τρομοκρατική απειλή ως τη βασικότερη πρόκληση στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.

«Είμαστε στο πλευρό σας». Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους Βρετανούς και άνοιξε τον κύκλο των συλλυπητήριων μηνυμάτων.

Συγκλονισμένος –λόγω και του νεαρού της ηλικίας των θυμάτων –δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πληροφορήθηκε για το περιστατικό ενώ βρισκόταν στη Ρόδο για τις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, απευθυνόμενος προς το πολυπληθές ακροατήριό του, ανάμεσα στο οποίο ήταν ομόλογοί του και υψηλοί αξιωματούχοι πολλών χωρών, τόνισε την ανάγκη ο κύριος άξονας στη διαμόρφωση των παγκόσμιων πολιτικών να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Οποιος θέλει την ειρήνη πολεμά την τρομοκρατία» διαμηνύουν εξάλλου διπλωματικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι με αυτή τη θέση ο υπουργός Εξωτερικών έχει από μήνες προωθήσει στους ομολόγους του πρόταση να συσταθεί ένα κοινό μέτωπο συνεργασίας και συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας.

Αποτροπιασμό και αγανάκτηση εξέφρασαν και από την Πειραιώς, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο να επισημαίνει ότι χρειάζεται συστράτευση απέναντι στον κοινό εχθρό της τρομοκρατίας. Από τη Χαριλάου Τρικούπη τόνισαν την ανάγκη επαγρύπνησης –με τη Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η ελευθερία θα πρέπει να είναι η απάντηση απέναντι στο μίσος και στον φόβο.

Κοινή πεποίθηση των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων είναι η ανάγκη να μην εμφανίσει η Ευρώπη «ανοσία» στην τρομοκρατική απειλή που πλανάται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές κεντρικές πρωτεύουσες, αλλά να κινητοποιηθεί ενιαία και αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της εξουδετέρωσής της.