Ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ έρχεται στην Αθήνα για να μας φέρει σε επαφή με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας. Το mind the factπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, performances, προβολές και εκθέσεις σε διαφορετικές γωνιές της πόλης με πρωταγωνιστές ανθρώπους που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί.

Η αρχή. Εγινε τον προηγούμενο χρόνο, όταν δημιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά με στόχο την εξερεύνηση των πραγματικών εμπειριών τους και των καταστάσεων με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Αφού τα εργαστήρια έφτασαν στο τέλος τους, οι συμμετέχοντες αποκαλύπτουν τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα – ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων – προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο τους.

Μέγας δωρητής του πρώτου mind the fact είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων με την συμβολή του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net).

Η ομάδα. «Συμμετέχει πολύς κόσμος» λέει η Γιολάντα Μαρκοπούλου που υπογράφει τον συντονισμό Πρωτοβουλίας και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια «είναι πολύ μεγάλη η ομάδα και οι καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά και στηρίζουν όλο το εγχείρημα από την αρχή της χρονιάς, όπως οι Ελίνα Γιουνανλή, Αντιγόνη Γύρα, Ελένη Ευθυμίου, Μαρία Ζαβάκου, Δημήτρης Ζάχος, Σοφία Μαυραγάνη, Δάφνη Καλαφάτη, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Μακρυνικόλα, Λώρα Μαραγκουδάκη, Μαρία Δούρου, Ιωάννα Βαλσαμίδου και όλη η ομάδα της ΑΜΑΚΑ, Πάρις Μέξης, Κώστας Καπαρός, κ.ά. Σκοπός δεν είναι να μπουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα εργαστήρια σε ένα στόχαστρο, αλλά αντιθέτως να έρθουν σε μια ιδιαίτερη συνομιλία με το κοινό, να γνωριστούν μεταξύ τους και το κοινό να γνωρίσει ανθρώπους που ίσως δεν θα γνώριζε ποτέ στην καθημερινότητά του και να δει πόσα κοινά μπορεί να έχουν».

Δράσεις γνωριμίας. Οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων μαζί με συνεργαζόμενους καλλιτέχνες που στηρίζουν την πρωτοβουλία παρουσιάζουν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπως το μετρό και ο ΗΣΑΠ, τις «Χαίρω πολύ!» δράσεις από τις 19 έως τις 22 Μαΐου, με σκοπό να γνωρίσουν τα εργαστήρια όσοι θέλουν να συμμετάσχουν μελλοντικά σε αυτά. Δύο παιχνίδια γνωριμίας θα γίνουν στο πάρκο του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στις 20 και 21 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ. Το τετραήμερο 26-29 Μαΐου κεντρικά σημεία στην Αθήνα μεταμορφώνονται σε performance stages και pop-up γκαλερί, αλλάζουν τη διάθεση των περαστικών και αναδεικνύουν «την άλλη όψη του νομίσματος». Η οδός Ερμού, το Δημαρχείο Αθηνών, το Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.Σ.Υ., το Hotel Ερμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Θέατρο Τέχνης -Υπόγειο, υποδέχονται δράσεις και παραστάσεις που υπογράφουν σκηνοθετικά οι Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Μαυραγάνη, Ελευθερία Ρουσάκη, Ιωάννα Βαλσαμίδου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, κ.ά.

Να σημειώσουμε ότι η ιδέα ανήκει στη Γιολάντα Μαρκοπούλου και την Ιωάννα Βαλσαμίδου που υπογράφουν τον συντονισμό πρωτοβουλίας και την καλλιτεχνική επιμέλεια, οι οποίες εδώ και χρόνια πραγματοποιούν δωρεάν εργαστήρια σε ανθρώπους που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τέχνη (οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, άστεγος πληθυσμός), άτομα που ανήκουν σήμερα ή ανήκαν σε μία ευπαθή κοινωνική ομάδα (πρόσφυγες, εξαρτημένα άτομα) και άλλες μη ευνοούμενες ομάδες του πληθυσμού.

• Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο www.mindthefact.gr

• H είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου.

• Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. +30 6981 802544 ή ηλεκτρονικά στο: info@mindthefact.gr

• Για τις παραστάσεις το Θέατρο Τέχνης, απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ταμείο του θεάτρου, στο τηλ. +30 210 3228706.

Η ομάδα του mind the fact

Συντονισμός πρωτοβουλίας & καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ιωάννα Βαλσαμίδου

Καλλιτεχνική & εκπαιδευτική ομάδα: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Ελίνα Γιουνανλή, Αντιγόνη Γύρα, Ελένη Ευθυμίου, Μαρία Ζαβάκου, Δημήτρης Ζάχος, Δάφνη Καλαφάτη, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Μακρυνικόλα, Λώρα Μαραγκουδάκη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Σοφία Μαυραγάνη, Γιούλα Μπλέσιου, Γιούλη Νάση, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Χρυσούλα Πλακιώτη, Μάγδα Πλευράκη, Ελευθερία Ρουσσάκη, Νιόβη Σταυρoπούλου, Βίκυ Στρατάκη, Pauline Huguet

Σύμβουλος Επικοινωνίας: Πάρις Μέξης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Δούρου

Social Media: FROG ON THE ROAD

Παραγωγή: Polyplanity Productions