Ξεκίνησα να κάνω θέατρο γιατί αφέθηκα στο τυχαίο. Ένας φίλος μου, έδινε εξετάσεις στην δραματική και αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ. Αυτές οι ωραίες, μοιραίες συμπτώσεις.

Η πρώτη παράσταση που είδα ήταν ένα χρόνο πριν περάσω στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης το «Θέατρο- Θεατρίνοι –Θεατές» στη Φρυνίχου.

Ο πρώτος μου ρόλος ήταν η Ειρήνη στο «Διαμάντια και Μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου δίπλα στην Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.

Η πρώτη μου σκηνοθεσία ήταν η παράσταση «Η Δεσποινίς Τζούλια απουσιάζει» το 2002 βασισμένη στα έργα του Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» και «Η πιο δυνατή».

Αν δεν έκανα θέατρο, μάλλον θα ήμουν υπεύθυνη κάστινγκ. Είναι κάτι που μου αρέσει και πιστεύω ότι θα ήμουν βοηθητική και χρήσιμη σ’ αυτή τη δουλειά.

Μια συμβουλή από τον δάσκαλό μου είναι να έχω στόχο, πίστη και γενναιοδωρία. Επίσης να χαμηλώσω τους τόνους μου και να πάψω να πιστεύω ότι είμαι το κέντρο του κόσμου. Συμβουλές από τον δάσκαλο μου Γιάννη Ρήγα, που εκτιμώ και θαυμάζω πολύ.

Πάνω στη σκηνή νιώθω όπως στο αεροπλάνο πριν την απογείωση. Υψηλή αδρεναλίνη και προσμονή για το καινούργιο ταξίδι.

Το πιο περίεργο πράγμα που μου έχει συμβεί στο θέατρο είναι ότι όλα είναι περίεργα στο θέατρο, φτάνει να μπορείς να τα κοιτάζεις με τα μάτια ενός παιδιού. Αγνά και έκπληκτα.

Η παράσταση που πάντα θα θυμάμαι είναι η πρώτη μου παράσταση στο Θέατρο Τέχνης, πρωτοετής μαθήτρια στους «Όρνιθες» στην Επίδαυρο. Χαρά, φόβος, αγωνία, έξαψη, ανασφάλεια, συγκίνηση όλα αυτά μαζί σε υπερβολικό βαθμό και μόλις βγήκα στη σκηνή έμεινε η χαρά. Τόσο μεγάλη, που ήθελα να βάλω τα κλάματα. Τόσο ουσιαστική, που έγινε εθισμός. Αυτήν την πρώτη χαρά ψάχνω σε όλες τις παραστάσεις μου.

Το θέατρο για μένα είναι ο τόπος που με κάνει ξανά αθώα. Η πίστη μου στο θαύμα.

Ονειρεύομαι να συνεχίσω να ονειρεύομαι.

Info

• Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί την παράσταση «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία» που θα κάνει πρεμιέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 8 Ιουνίου 2017.

• Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, και καθηγήτρια υποκριτικής. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: «Ο δικός μας ελέφαντας», «Ένας κάποιος παράδεισος», «Heaven on Earth?», «Μεταξωτές γυναίκες» και το μονόπρακτο «Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» που βραβεύτηκε το 2015 στο Α’ εργαστήρι θεατρικής γραφής του Εθνικού θεάτρου.

• Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον Β. Παπαβασιλείου, τον Γ. Κακλέα ,τον Κ. Δαμάτη, την Α. Καραγιαννοπούλου, τον Ν. Καραγέωργο, τον Γ. Ρήγα, την Π. Ζούνη κ. ά.

• Έχει σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο θέατρο Πέτρας, στο 104, στο Underground και στο εξωτερικό στις χώρες Αγγλία, Τουρκία και Ισπανία.

• Στην τηλεόραση έχει παίξει στα σήριαλ «Κόκκινος κύκλος», «Μη μαδάς τη Μαργαρίτα», «Υιός του πατέρα», «Χρηματιστές», «Ασημένιο Δηνάριο», «Μυστικά της Εδέμ», κ. ά.

• Από το 2012 είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου ΠΕΤΡΑ και υπεύθυνη προγραμματισμού του πολυχώρου UNDERGROUND –KORAI 4.