Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι εκατοντάδες υπολογιστές του έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες υποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση εναντίον συστημάτων σε δεκάδες χώρες.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, η Ιρίνα Βολκ, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η επίθεση επιχειρήθηκε με κακόβουλο λογισμικό το οποίο πλήττει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, εκμεταλλευόμενο αδυναμίες του.

Περίπου 1.000 υπολογιστές του υπουργείου μολύνθηκαν και μπήκαν σε καραντίνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, που επέμεινε πως η επίθεση έχει αποκρουστεί. Πηγή ενήμερη για το θέμα διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι το υπουργείο δεν απώλεσε δεδομένα.

Και η ρωσική τράπεζα Sberbank, το μεγαλύτερο ταμιευτήριο της χώρας, ανακοίνωσε ότι έγινε στόχος της επίθεσης, που επίσης διαβεβαίωσε ότι κατάφερε να την αποκρούσει.

«Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας εντόπισαν έγκαιρα τις προσπάθειες παρείσφρησης στις υποδομές της τράπεζας. Το δίκτυο της τράπεζας έχει εγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων. Ο ιός δεν παραβίασε το σύστημα», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της τράπεζας.