Αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον συνεχίζει να προκαλεί η αποπομπή του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η καρατόμησή του εκτιμάται ότι αποφασίστηκε, καθώς συνεχιζόταν σε βάθος η έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ προς όφελος του Τραμπ.

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος πάντως σπεύδει να αποσυνδέσει την απόλυσή του από το εν λόγω ζήτημα, αφού σε συνέντευξή του στο NBC υποστήριξε ότι ο πρώην διευθυντής του FBI, αποπέμφθηκε εξαιτίας της προβληματικής επίδοσής του στο πλαίσιο δράσης της υπηρεσίας.

Μάλιστα χαρακτήρισε το όλο θέμα «σόου εντυπωσιασμού» και υποστήριξε ότι ο Κόμεϊ είναι φιγουρατζής και ότι είχε προκαλέσει αναταραχή στο FBI.

Ο Τραμπ είπε ότι γνώριζε πως με την αποπομπή του Κόμεϊ θα προκαλούσε «σύγχυση στους ανθρώπους», αλλά και επέκταση της έρευνας για τη Ρωσία. «Είναι γεγονός ότι όταν αποφάσισα να το πράξω είπα στον εαυτό μου, αυτή η ιστορία με τη Ρωσία είναι μία δικαιολογία των Δημοκρατικών για την αποτυχία τους στις εκλογές, καθώς έχασαν μία προεδρική εκλογή που θα ήθελαν να είχαν κερδίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν άσκησε πιέσεις στον Κόμεϊ αναφορικά με τον τερματισμό της έρευνας για τη Ρωσία. «Εάν η Ρωσία έκανε κάτι, θέλω να το ξέρω. Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία δική μου ή κάποιου μέλους της προεκλογικής μου εκστρατείας με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι δεν επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Πάντως, τόσο Γερουσιαστές όσο και ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI τάχθηκαν υπέρ της δυναμικής συνέχισης της έρευνας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ενδέχεται να επισκιάσει την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ.

Σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας που ασχολείται με την έρευνα για τη Ρωσία τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρός της Ρίτσαρντ Μπουρ όσο κι ο ηγέτης των Δημοκρατικών σε αυτήν Μάρκ Γουόρνερ, εκφράστηκαν θετικά για τον Κόμεϊ. Ο Γουόρνερ, μάλιστα, δήλωσε προσβεβλημένος από τα σχόλια του Τραμπ για τον πρώην διευθυντή του FBI.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI Άντριου Μάκαμπι αντέκρουσε στη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι υπήρξε αναταραχή στην υπηρεσία, τονίζοντας ότι ο Κόμεϊ απολάμβανε της «ουσιαστικής εμπιστοσύνης» των στελεχών της υπηρεσίας και πως «το ίδιο συμβαίνει και σήμερα».

Ακόμη, υποσχέθηκε να ενημερώσει τους Γερουσιαστές για ενδεχόμενη παρέμβαση του Λευκού Οίκου στην έρευνα για τη Ρωσία. «Κατά την προσωπική μου γνώμη και πίστη, το FBI θα εξακολουθήσει να διερευνά την υπόθεση για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας», σημείωσε.

Μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε γνωστοποιήσει την Πέμπτη το πρωί ότι ο Τραμπ επρόκειτο να επισκεφτεί το διοικητήριο του FBI. Ωστόσο, αργότερα, το MSNBC ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε, μετά την ενημέρωση που είχε ο Λευκός Οίκος από στελέχη της υπηρεσίας για μια ψυχρή υποδοχή του προέδρου, εξαιτίας του κλίματος που έχει προκληθεί μετά την αποπομπή του Κόμεϊ.

Για την πλήρωση της θέσης του νέου διευθυντή του FBI υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι. Μεταξύ αυτών είναι ο ρεπουμπλικάνος, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς, ο ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Τρέι Γκάοντι, η Άλις Φίσερ, με θητεία στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου και ο Ρέι Κέλι, πρώην επιθεωρητής στην αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης. Ο διορισμός του νέου διευθυντή του FBI θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία.

Η Μόσχα αρνείται κάθε εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ενώ και η κυβέρνηση Τραμπ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για οποιαδήποτε επαφή της με τη Ρωσία.