Η διπλή ετυμηγορία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις και την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων στους δήμους, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική, προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση, που αναζητεί διέξοδο ανοίγοντας νέο μέτωπο με τη Δικαιοσύνη.
Διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μαξίμου κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο για τη διαρροή της απόφασης για τους συμβασιούχους, ενώ ακόμη εκκρεμεί μια διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου την ερχόμενη εβδομάδα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα, επιδρώντας αρνητικά στο κύρος της Δικαιοσύνης» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναβιώνοντας ουσιαστικά την επίθεση που είχε εξαπολύσει η προκάτοχός του Ολγα Γεροβασίλη στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη νύχτα που ανακοινώθηκε η απόφαση η οποία «γκρέμισε» τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Τζανακόπουλος μάλιστα επιχείρησε να συνδέσει τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την αντίδραση της ΝΔ και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ήδη σπεύσει να μιλήσει για «ανεύθυνο εμπόριο ελπίδας» από την πλευρά της κυβέρνησης για ψηφοθηρικούς λόγους. «Μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Βάζουν σε περιπέτεια τους πολίτες, τους θεσμούς, την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Δυστυχώς, δεν ακούνε καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή. Με το να στήνονται «παράγκες» στο ευρύτερο Δημόσιο, δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Ελληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας» σχολίασε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλιμακώνοντας με όπλο τη δικαστική απόφαση την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! «ΗΔικαιοσύνη οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της από τις προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιούν δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έστρεψε ξανά τα πυρά του κατά των δικαστών: «Ηίδια η Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και να τηρεί με μεγάλη αυστηρότητα τους συνταγματικούς κανόνες που προβλέπουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται γνωστές μόνο με τη δημοσίευσή τους». Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε για «απαράδεκτα θριαμβευτική και προκλητική δήλωση που έσφυζε από χαιρεκακία», κάνοντας παράλληλα λόγο για εργαζομένους που βρέθηκαν σε ομηρεία και που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ «και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί» έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση.
Για «ακατάσχετο και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό μιας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι «νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τη συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Λίγες ώρες αργότερα, εξάλλου, ακολούθησε ακόμη μία δικαστική ετυμηγορία κόντρα στον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του αρμόδιου Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνουν τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παύθηκαν από τις θέσεις τους οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ το 2015, καθώς κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές.

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ. Σε ό,τι αφορά τους δήμους και τους συμβασιούχους, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τώρα διά του αρμόδιου υπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα εξασφαλίζεται τουλάχιστον η αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Ο λόγος είναι ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει δύο πτυχές και δεν αφορά μόνο την παράταση των συμβάσεων. Αφορά και τα δεδουλευμένα, καθώς το νομικό πρόβλημα συνίσταται στην απόρριψη από τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου των ενταλμάτων πληρωμής των δήμων, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν τις αποδοχές τους. Μάλιστα, οι συμβασιούχοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με καταλογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά τους μισθούς που έλαβαν μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.
Επιπλέον, σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για μονιμοποίηση των εν λόγω και άλλων συμβασιούχων μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, οι οποίοι υπολογίζονται σε έως και 30.000. Πρόκειται κυρίως για οκταμηνίτες, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να αφορά τους δήμους.

Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις που φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση επιμένει ότι αφενός θα λάβει υπόψη στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα τις παρατηρήσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και αφετέρου ότι αυτές δεν επηρεάζουν την ουσία. Η ενόχληση, όμως, του Μαξίμου είχε εκφραστεί από την πρώτη στιγμή μέσω non paper, με το οποίο φρόντιζε να επισημάνει ότι η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι καθαρά γνωμοδοτική και ότι σε κάθε περίπτωση τα αντίμετρα εγγυώνται μηδενικές επιβαρύνσεις. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει στους δικαστές με ένα πολιτικό και όχι νομικό επιχείρημα.

«ΠΕΤΣΙΝΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ». Εκτός της ΝΔ, έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την επίθεση της κυβέρνησης στους δικαστές. «Η κυβερνητική διγλωσσία που υπόσχεται ταυτόχρονα πέτσινους διορισμούς στους ανέργους και μονιμοποιήσεις στους συμβασιούχους αποτελεί την επιτομή του παλαιοκομματισμού» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης, με μήνυμά του, τονίζει: «Οταν έχεις μάθει να προσαρμόζεις την πραγματικότητα στις επιθυμίες σου, δεν έχεις καιρό να σκεφτείς λεπτομέρειες, όπως το Σύνταγμα».