Η Λούση είναι μια απλή γυναίκα που ζει ταυτόχρονα μια δική της ερωτική απόρριψη και μια αυτοκτονία ενός συμμαθητή της στη γειτονιά που ζει. Αυτός είναι ο χαρακτήρας που ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου στην παράσταση του έργου «Η Γυάλα» που ανεβαίνει στο θέατρο Φούρνος.

«Η γυάλα είναι μια πραγματική γυάλα που έχει το χρυσόψαρο που της χάρισε ο αγαπημένος της, που χώρισε. Αλλά ίσως είναι και το προστατευμένο περιβάλλον που νόμιζε ως σήμερα ότι ζούσε. Έχει έναν προφανή συμβολισμό η γυάλα, απ’ την οποία τελικά προσπαθεί να ξεφύγει» λέει η ηθοποιός.

«Η Λούση μου αρέσει και με συγκινεί πολύ, όταν προσπαθεί να φέρει με ακρίβεια στο νου της τη στιγμή της αυτοκτονίας του γείτονα, κάθε φορά και με πιο μεγάλη ένταση, προκειμένου να καταλάβει την εικόνα και τον ήχο που την έχουν στοιχειώσει. Η προσπάθεια της συγκέντρωσής της για να είμαι ακριβής, με συγκινεί πιο πολύ απ’ όλα. Γνωρίζει ότι η αυτοκτονία του συμμαθητή της είναι πιο σημαντικό γεγονός από την ερωτική της απόρριψη, εν τούτοις το δεύτερο δεν μπορεί να βγει από το μυαλό της και την τριβελίζει. Έτσι, περνώντας από το ένα γεγονός στο άλλο, μας δίνει ένα χάρτη των διαδρομών του νου, μέσα στην πόλη και τους λαβυρίνθους της στην εποχή της κρίσης».

Ο λόγος νέων συγγραφέων. «Είναι σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία σε νέους συγγραφείς να ανεβαίνουν τα έργα τους, γιατί μόνον έτσι μπορούν και οι ίδιοι να γίνουν καλύτεροι βλέποντας στην πράξη τον θεατρικό αντίκτυπο των έργων τους, αλλά κι εμείς οι καλλιτέχνες της σκηνής να βρούμε νέους τρόπους για να εκφράσουμε τη νέα σκέψη που είναι πιο αποσπασματική και χωρίς ενοχές ή αναστολές ως προς αυτό. Η αποσπασματικότητα και το πέταγμα από το ένα στο άλλο είναι σήμερα κανόνας στη γραφή. Στο έργο μας, η Τζένη Δάγλα αποτυπώνει την συνεχή κίνηση του νου από το ελαφρύ στο ουσιαστικό, από το προσωπικό στο κοινωνικό και πάλι πίσω. Μια συνεχής διαμάχη ανάμεσα στο εγώ και το υπερεγώ της ηρωίδας».

Για τη συνεργασία. «Πάντα ήθελα να παίξω στο Φούρνο. Μου αρέσει πολύ αυτό το θέατρο και είναι στολίδι της γειτονιάς μου. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το συζητάμε, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει ως σήμερα. Γι αυτό χαίρομαι πολύ που τώρα συμβαίνει. Το ίδιο και με την σκηνοθέτρια Άσπα Τομπούλη. Έχουμε πολλές φορές επιχειρήσει να συνεργαστούμε, αλλά όλο κάτι τύχαινε από υποχρεώσεις. Είπαμε ότι τώρα θα το κάνουμε οπωσδήποτε, το βάλαμε στόχο και να που γίνεται. Τον Ευθύμη Χρήστου που παίζουμε μαζί στην παράσταση τον γνώρισα τώρα -αν και είναι συνεργάτης της Άσπας από παλιά- και είμαι πολύ ευτυχής. Ελπίζουμε η συνεργασία μας να αφήσει μια καλή γεύση στους θεατές και να συνεχιστεί και με άλλα πράγματα. Η οικονομική κρίση μας δοκιμάζει όλους, αλλά και μας φέρνει καμιά φορά πιο κοντά. Αρκεί να έχουμε την αίσθηση ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την τέχνη μας ως καταφύγιο ελπίδας για επικοινωνία ουσιαστική και σε βάθος. Και αυτό πιστεύω ότι στην ομάδα μας συμβαίνει».

Ταυτότητα της παράστασης

«Η Γυάλα» της Τζένης Δάγλα

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Άσπα Τομπούλη

Επιμέλεια σκηνικού χώρου/ κοστούμια: Χριστίνα Παπούλια

Σύνθεση ήχων/ μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ευθύμης Χρήστου

Παίζουν οι ηθοποιοί : Μάνια Παπαδημητρίου, Ευθύμης Χρήστου

Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ. 210-6460.748) κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.15.