Για όσους προτιμούν την ψίχα από την κόρα στο ψωμί, τα bao buns, τα κινέζικα ψωμάκια, είναι παράδεισος. Ενα πραγματικό σύννεφο ψωμιού, ψημένο στον ατμό, υποδέχεται στα σπλάγχνα του διάφορα γευστικά υλικά και μετατρέπεται σε πρωτότυπο σαντουιτσάκι. Ελαφρύ, αφράτο, γευστικό, καθόλου λιπαρό. Τα συγκεκριμένα ψωμάκια για σάντουιτς τα σερβίρουν στην Κίνα γεμιστά, όπως είναι οι τυρόπιτες. Τη σημερινή μορφή τους, που μοιάζουν με πίτες για σουβλάκι, την εφηύρε ο σεφ David Chang από το momofuku της Νέας Υόρκης.

Τον τελευταίο χρόνο έγιναν μόδα στην Ελλάδα και μπήκαν στο μενού αρκετών γκουρμέ αθηναϊκών εστιατορίων. Παρουσιάστηκαν ως hi-end πιάτα. Και ήταν. Τον νεοελληνικό θρύλο όμως ήρθε να καταρρίψει ο σεφ Γιώργος Βενιέρης, ο οποίος με τη δημιουργία της πρώτης καντίνας που διαθέτει αποκλειστικά κινέζικα σύννεφα, το Mr Pug’s Canteen (Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6824.001), έβαλε τα bao στη θέση τους, δηλαδή στον δρόμο και τα προσφέρει με αφθονία στον μέσο Ελληνα.

Μία καντίνα που θαύμασα με την πρώτη μπουκιά! Και τα έξι bao buns που έχει το μενού είναι τόσο γευστικά, που δεν ξέρω ποιο να διαλέξω. Βέβαια, η απόλαυση μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, από τις 8 ακριβώς, όταν σερβίρονται τα πρώτα bao γεμιστά με χτυπημένα αβγά και τραγανό μπέικον. Μπορεί να συνεχιστεί το μεσημέρι με τραγανή πάπια, φύτρες σόγιας και γλυκιά σάλτσα ή τραγανό κοτόπουλο με αγγούρι και φιστικοβούτυρο. Και το βράδυ μπορεί να κλείσει με γλυκοπικάντικο χοιρινό με λαχανικά ή καπνιστό λουκάνικο με κάρι κέτσαπ ή το πιο αμερικανοφερμένο χορταστικό ζουμερό μπέργκερ με διπλό τυρί τσένταρ και τσάτνεϊ μπέικον κρεμμύδι. Και για γλυκό, τραγανά ισπανικά τσούρος με υγρή σος σοκολάτας τζίντζερ, καραμέλας ή άλλες επιλογές.
Σε κινέζικο, αλλά σε τελείως διαφορετική επιλογή τώρα, το Wok on Fire (Αγίας Παρασκευής 10, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6890.003), έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που είχε το εστιατόριο στο Νέο Ηράκλειο, άνοιξε και δεύτερο στο Χαλάνδρι. Και πώς να μην έχει επιτυχία όταν φτιάχνει τα πιο «ζωντανά» και γευστικά noodles της Αττικής και τα χρεώνει περίπου 5 ευρώ. Μακράν καλύτερα από τα κινέζικα εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, που έχουν τριπλάσια τιμή. Επιπλέον, σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου αγαπημένο πιάτο με υλικά που μπορούν να ξεπεράσουν τους 120 διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς.

Η πρώτη επιλογή είναι το είδος των νουντλς, δηλαδή με αβγό, ολικής, ρυζιού κ.λπ. Ακολουθεί η πρωτεΐνη, δηλαδή κοτόπουλο ή ψάρι, χοιρινό ή γαρίδα, σολομό ή τόνο. Προσθέτεις τα έξτρα για γεύση, όπως πιπεριές, μπρόκολο, μανιτάρια, φύτρες μπαμπού. Λίγο πριν από το τέλος επιλέγεις τις σος, μεταξύ τεριγιάκι, καρύδας κάρι, καυτερής σετσουάν, στρειδιών, γλυκόξινης, μανιταριών σιτάκε και πορτσίνι κ.ά. Και το πιάτο ολοκληρώνεται με τη γαρνιτούρα που μπορεί να είναι φιστίκι, τραγανό κρεμμύδι ή σκόρδο, λευκό ή μαύρο σουσάμι κ.λπ. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο και την επόμενη ημέρα να τα ζεστάνεις στον φούρνο μικροκυμάτων και να είναι σαν φρεσκοψημένα! Και delivery.