Κατευθυντήριες γραμμές για το πρόγραμμα της κυβέρνησης «America First» (Πρώτα η Αμερική) και για την εξωτερική πολιτική έδωσε χθες στο προσωπικό του υπουργείου του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τίλερσον είπε ότι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής είχαν «ξεφύγει εκτός ισορροπίας» τις προηγούμενες δεκαετίες και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάστηκαν υπερβολικά στην προώθηση οικονομικής δράσης και εμπορίου με αναδυόμενες οικονομίες. «Αυτές αποτελούν πραγματικά σημαντικές σχέσεις για μας, και ιδιαίτερα σημαντικές συμμαχίες, αλλά χρειάζεται να τις εξισορροπήσουμε πάλι» ανέφερε.

Δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση Τραμπ θα πάψει να δίνει έμφαση σε προβληματισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ορισμένες από τις συναλλαγές της με άλλα κράτη, τονίζοντας ότι ενώ οι αμερικανικές αξίες παραμένουν σταθερές, οι πολιτικές της χώρας μπορούν να προσαρμοστούν. «Εάν θέσουμε υπερβολικά τον όρο ότι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν την αξία αυτή που έχουμε στην μακραίωνη ιστορία μας, θα δημιουργήσει πραγματικά εμπόδια στην ικανότητά μας να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας στην ασφάλεια και την οικονομία» είπε.

Ο Τίλερσον αναφέρθηκε στις αμερικανικές προτεραιότητες παγκοσμίως, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανατολική Ασία, τη Ρωσία, την Αφρική και το Δυτικό Ημισφαίριο, ενώ παρέλειψε την Ευρώπη.

Στη 40λεπτη ομιλία του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση για περικοπή του 28% του προϋπολογισμού στους τομείς αμερικανικής διπλωματίας και εξωτερικής βοήθειας, το οποίο θα μειώσει τη χρηματοδότηση για τα Ηνωμένα Έθνη, την κλιματική αλλαγή και προγράμματα πολιτιστικών αλλαγών. Η πρόταση έχει ανησυχήσει πολλούς Αμερικανούς διπλωμάτες και το προσωπικό της Αμερικανικής Υπηρεσίας για Διεθνή Ανάπτυξη (AID), που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από