Την προσωπική της ευθύνη για την ήττα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ανέλαβε η Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξαν εις βάρος αφενός η ρωσική εμπλοκή και αφετέρου η επιστολή του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, με την οποία ενημέρωνε το Κογκρέσο ότι το FBI είχε ανοίξει ξανά την έρευνα για τα email της.

«Εάν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου, θα ήμουν πρόεδρός σας», τόνισε η Κλίντον σε συνέδριο γυναικών το οποίο συντόνιζε η δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ. «Δεν ήταν μία τέλεια προεκλογική εκστρατεία, αλλά ήμουν καθ’ οδόν για τη νίκη μέχρι που από τη μια η επιστολή του Κόμεϊ και από την άλλη τα ρωσικά WikiLeaks δημιούργησαν αμφιβολίες στους ανθρώπους που έκλιναν προς εμένα, αλλά τελικά φοβήθηκαν. Ο λόγος που πιστεύω πως ηττηθήκαμε ήταν τα γεγονότα που μεσολάβησαν τις τελευταίες 10 μέρες», ανέφερε η Κλίντον.

Ενας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας που συνετέλεσε στην ήττα της, σύμφωνα με την ίδια, ήταν ο μισογυνισμός.

Η Κλίντον ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τα λάθη της προεκλογικής της εκστρατείας, αλλά δεν αμφισβήτησε τη στρατηγική της ή το προσωπικό της. «Εγώ ήμουν η υποψήφια, εγώ ήμουν το άτομο που αναφερόταν στο ψηφοδέλτιο. Γνωρίζω τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που είχαμε», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ και άσκησε σκληρή κριτική στον νέο αμερικανό πρόεδρο για μερικές από τις απόψεις του στην εξωτερική πολιτική και για τα πολυάριθμα tweets του. «Επέστρεψα στο να είμαι ενεργός πολίτης – και μέρος της αντίστασης» πρόσθεσε.